Doorgaan naar hoofdcontent

Piedra Luenga Amontillado, D.O. Montilla-Moriles


Wijnvrienden, wederom een wijn van de spaansewinkel.nl, waarvoor wederom mijn dank.

Dit is een Amontillado. Amontillado ontstaat als in het solera systeem de Fino en de Manzanilla meer tijd krijgt om verder te rijpen. De flor heeft dan steeds minder effect en het alcohol percentage wordt dan versterkt tot ongeveer 17,5 % Op het einde verandert de wijn in kleur van goudgeel naar amber en de zuurgraad neemt toe. Een Amontillado wijn is eigenlijk een versterkte overjarige Fino wijn.
Deze Biologische Amontillado wijn is afkomstig van de befaamde Piedra Luenga Bodega uit Andalucia en heeft een alcoholpercentage van 16%. De wijn is te koop voor € 10,71 en dat is, gelet op de proefnotitie, niet duur! De proefnotitie:

Piedra Luenga Amontillado, D.O. Montilla-Moriles

Mooie heldere theekleur, neigt iets naar mahonie, fraai. Een zoetige geur, honing en rozijnen, vanille en eikenhout, iets gronderig en het geheel is wat vervliegend, een tikje scherp.
Op de tong zoet en rond, vettig, duidelijke houttonen, intense en volle body, wat kruidig en een pepertje, toffee, caramel, het geheel komt strak over.
Wijn is heel mooi in de balans zoet/kruidigheid, echt prachtig. Ik vind deze Amontillado mooier en completer dan de Oloroso.

Santé, Ed

Reacties