Doorgaan naar hoofdcontent

Beter, dus duurder


De huidige herkomstbenaming Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene DOC promoveert met de oogst 2009 tot DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), een gecontroleerde versie van de DOC. DOC is inhoudelijk hetzelfde als de Franse Appellation Controlee en de DOCG is dus een verbeterde versie hiervan. In het verleden is namelijk nogal gerommeld met sommige DOC-wijnen en toen hebben de authoriteiten besloten om een DOCG in te stellen.

Op het etiket van deze wijnen komt vanaf als nieuwe naam 'DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore' te staan. Het is ongeveer 40 jaar dat deze zone van 15 gemeentes bij de plaatsen Conegliano en Valdobbiadene erkenning kreeg als DOC.

De afgelopen twee decennia heeft de productie van Prosecco zich sterk uitgebreid tot buiten het oorspronkelijke herkomstgebied en is er daarmee veel kwalitatief zwakke Prosecco (lees: rommel) op de markt gekomen.

Deze wijnen, die gemaakt zijn van de proseccodruif maar uit wijngaarden in de vlakte tussen Veneto en Friuli vandaan komen, promoveren op hun beurt van IGT naar DOC. In de praktijk betekent dit dat je de DOC-wijnen beter links kan laten liggen. Ja, ze zijn goedkoper en lekker fris maar kwalitatief stellen ze weinig voor.

Opvallend bij de nieuwe regels voor de kersverse DOCG en DOC is de verplichte verlaging van de maximaal toegestane opbrengst.

Binnen de DOCG gaat die slechts lichtjes terug van 95 naar 90 hl/ha, maar binnen de DOC is er een ingrijpende verlaging van 180 naar 126 hl/ha. Dus kan je concludereren dat de DOC een waterige versie is van de DOCG.

De prijzen zullen hierdoor onvermijdelijk onder opwaartse druk komen te staan. Met ander woorden: Prosecco zal natuurlijk duurder gaan worden.

Reacties