Doorgaan naar hoofdcontent

Half glas wijn = langer leven

Een half glas wijn per dag doet wonderen, het verlengt je leven gemiddeld met maar liefst vijf jaar. Wijn is beter voor de levensverwachting dan bier, maar bij meer dan twee glazen per dag verdwijnt de winst.

Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningse wetenschapper Martinette Streppel. Zij onderzocht wat de gevolgen zijn van maximaal 20 gram alcohol per dag (2 glazen) op de levensverwachting. Uit deze zogenoemde Zutphen-studie komt naar voren dat de consumptie van twee glazen wijn, bier of ander alcoholhoudend drankje de levensverwachting verlengt met ruim twee jaar in vergelijking met geheelonthouders. Bij mensen die meer dan deze hoeveelheid per dag drinken, gaat de levensverwachting iets omlaag. Een kleine hoeveelheid alcohol per dag is het gezondst.


Geheelonthouders

Uit analyse van de gegevens van 1373 mannen die vanaf 1960 tot 2000 zijn geregistreerd in de Zutphen-studie blijkt ook dat het type drank van belang is. Een half glaasje wijn levert een levensverlenging van 2,5 jaar op in vergelijking met een half glas bier of een andere sterke drank. In verhouding met geheelonthouders is de winst zelfs 5 jaar.

Ook als rekening wordt gehouden met de sociaaleconomische achtergrond van de mannen, met hun voedingspatroon of leefstijl, blijven de resultaten hetzelfde. Alle 1373 deelnemers waren destijds bij aanvang van de registratie 40 jaar of ouder. In 2000 bleken 1130 mannen overleden, ruim de helft aan hart- en vaatziekten.

Reacties