Doorgaan naar hoofdcontent

IJswijn uit Spanje


In het Spaanse wijngebied Penedès is een nieuwe ijswijn goedgekeurd: ‘Vino Dulce de Hielo’. Het disctrict Penedès ligt vlakbij de zonnige stad Barcelona, waar je dit type wijn niet zo snel zou verwachten aangezien natuurlijke bevriezing van druiven hier zelden mogelijk is (bij ijswijn blijven de druiven hangen tot het gevroren heeft). Het is daarom toegestaan om de druiven op kunstmatige wijze te bevriezen, in een ijskast of met droog ijs. Deze methode is verboden in de traditionele gebieden waar ijswijn wordt gemaakt, namelijk in Duitsland, Oostenrijk en Canada. In Duitsland moeten de druiven minstens een nachtvorst van 7 graden hebben doorstaan. In Canada moet de temperatuur minimaal zakken tot 8 graden.

In de Penedés worden geen specifieke eisen gesteld aan de ligging of bodemstructuur van de wijngaard. Wel is het een voorwaarde dat de geoogste druiven -Chardonnay, Gewurztraminer, Malvasia de Sitges, Moscatel de Grano Menudo, Moscatel de Alejandría, Riesling, Sauvignon Blanc en/of Merlot– minimaal 240 gram suiker per liter opleveren. In het eindproduct ligt het suikergehalte tussen de 70 en 150 gram. Het voorgeschreven alcoholpercentage ligt tussen de 9.5 en 13.5 procent.

Reacties