Doorgaan naar hoofdcontent

Languedoc heeft een nieuw kwalificatiesysteem


De Languedoc heeft een nieuw kwalificatiesysteem gekregen, een soort piramidesysteem.
Eindelijk een beetje hiërarchie in het onoverzichtelijke gebied, dat de Appellations Minervois en Corbières bevat. Het is altijd heel moeilijk om daar een wijn vandaan te kopen. Het is onoverzichtelijk en aan de prijs is het ook niet te zien. Maar wie wil nu een Minervois kopen van 15 euro? Ik niet, of je moet er vrij zeker van zijn dat het een hele goede is. Maar nu komt er verandering in.
Het piramidesysteem begint in de onderste regionen met de gewone AOC Langedoc en is eigenlijk een soort barbecue wijntje. Een treetje hoger vinden we de stadsappellations Minervois, Corbières en St. Chinian. Aan de bovenkant van de piramide vinden we de Terrasses du Larzac, Pic St Loup en La Clape, dit zijn alle de betere stadsappellations en behoren dan tot de Crus du Languedoc. Deze drie wijnsteden zullen in de toekomst een eigen appellation krijgen en dat verdienen ze ook wel, aangezien er hele goede wijnen bij zitten.
De Coteaux du Languedoc zal in de komende vijf jaar verdwijnen.

Later zal ik nog een conclusie plaatsen van een St. Chinian, in mijn geheugen is dit een erg fruitige wijn met zeer droge tanninen en lekker rond.

Reacties