Doorgaan naar hoofdcontent

‘Nederlandse wijn verrassend goed', zegt wijnautoriteit Jancis Robinson

Jancis Robinson, Master of Wine en een van de meest gezaghebbende wijnschrijvers ter wereld, is verrast door de goede kwaliteit van Nederlandse wijn. Zij proefde die tijdens een bezoek van een team van wijnwebsite By the Grape aan haar tweede huis in de Languedoc. By the Grape had wijnen meegebracht van de wijndomeinen De Colonjes, Gelders Laren, De Apostelhoeve, Achterhoekse Wijnbouwers en De Kleine Schorre.

Voorafgaand aan de proeverij was Jancis Robinson sceptisch over Nederlandse wijn. Maar dat veranderde snel: de Engelse wijnexpert was totaal verrast door de uitstekende kwaliteit. Ze beoordeelde de wijnen als ‘goed gemaakt' en ‘beter dan Engelse wijnen', en complimenteerde de Nederlandse wijnmakers. Daarnaast was Robinson opgetogen over de opvallend vormgegeven fles van de serie wijnen die de naam Kus van Thérèse draagt, gemaakt door wijndomein Gelders Laren in samenwerking met Thérèse Boer van De Librije.

Nog voor de opnamen afgerond waren, verstuurde Jancis Robinson een tweet: ‘Just tasted a range of Dutch wines. SO surprised by how well made they were.' Ook schreef ze een lovend artikel over de geproefde wijnen op haar wereldwijd zeer goed gelezen website, jancisrobinson.com, onder de titel My most surprising tasting ever.

Jancis Robinson is Master of Wine en al jaren een autoriteit op wijngebied. Ze heeft een column in de Financial Times, is de auteur van de gezaghebbende Oxford Companion to Wine en The Wine Atlas (samen met Hugh Johnson) en maakte in de jaren negentig een reeks wijnprogramma's voor de BBC. Sinds 2000 heeft ze een eigen, succesvolle website met betalende leden uit de hele wereld.

Reacties