Doorgaan naar hoofdcontent

Het rijpen van wijnen op hout

Wanneer we het hebben over Barriques, zal je ons onmiddelijk begrijpen. Een al te groot deel van de smaak van moderne witte wijnen wordt toegevoegd in de vorm van eikenhout: hetzij door rijping en/of gisting in houten vaten (hoe nieuwer het vat, hoe groter de invloed).

Of je houdt ervan, of niet. Door de vanilleachtige geur en smaak kan men in de waan worden gebracht voor een stukje luxe te hebben gekocht, in plaats van iets wat cosmetisch is toegevoegd . (men kan ook eiken duigen , staves of snippers gebruiken of - erger- eikenhoutenessence toe te voegen).

Het samengaan van druivensappen met de natuur (hout), - als het ook is toegelaten, is er niks aan de hand. Maar als men steeds creatiever gaat worden, dan klopt het niet meer. Een minder goede cuvée op hout brengen, of de wijn voorzien van houten balken of houtkrullen?? Waarom deze handelingen, je begrijpt het al, het is alleen maar om de winst. Eiken vaten kosten geld en niet elke wijn is geschikt voor houtlagering. Houten krullen kan je gewoon kopen bij de bouwmarkt (lekker goedkoop).

Ik heb hier nog een suggestie voor een lekkere (goedkope) wijn: je koopt de druiven in bij de omliggende wijnboeren, je gaat naar de bouwmarkt en je koopt krullen, maakt niet uit of er lijm in zit, en bottelen die rotzooi, het wordt toch wel verkocht.

Dus resumerend: koop iets duurdere wijnen van ''echte'' chateau's en dan heb je toch wel iets leuks in handen (of in de mond).

Proost.

Reacties