Doorgaan naar hoofdcontent

Languedoc heeft nu ook eigen wijnveiling

Ontelbaar immers de wijnregio’s die al decennia met de nodige jaloezie kijken naar de moeder aller wijnveilnigen, namelijk de jaarlijkse Hospices de Beaune in Bourgogne. Op papier een liefdadigheidsproject, want de opbrengsten gaan immers naar goede doelen.

Languedoc imiteert Beaune

De invloed van een wijnveiling als ‘Les Hospices de Beaune’ is immers bepalend voor het commerciële succes van de totale Bourgogneregio.

Ten eerste wegens de enorme media-aandacht die jaarlijks rond deze veiling groeit. Aandacht die onbetaalbaar is, want honderden artikels en tientallen TV-reportages wereldwijd worden er telkens aan dit evenement gewijd.

Ten tweede worden de verkoopprijzen die in Beaune afgehamerd worden voor specifieke oogstjaren en appellaties ook meteen indicatief, om niet te zeggen determinerend, voor de prijszetting van alle bourgognes tijdens het komende jaar. Als bijvoorbeeld de hamerprijs van witte cuvées op de ‘Hospices’ gemiddeld met 10 à 20 procent klimt, mag je er zeker van zijn dat dit dé trend wordt voor alle witte appellaties binnen Bourgogne en we als consument dus dieper in onze portefeuille moeten tasten.

Dit prijs -en markteffect van de ‘Hospices de Beaune’ gaat natuurlijk elders in Frankrijk niet ongezien voorbij. En dus wacht(t)en veel andere appellations al jaren op het juiste moment om ‘iets gelijkaardigs’ in de steigers te zetten. En net op het moment dat er eveneens sprake is van een classificatie van grands cru’s in de Languedoc-Roussillon - en de topdomeinen er tussen haakjes niet alleen internationale mediawaardering krijgen, maar ook topprijzen realiseren - raakte bekend dat op 24 oktober aanstaande er voor het eerst een gloednieuwe Languedoc-veiling wordt georganiseerd.

Reacties