Doorgaan naar hoofdcontent

Mooie vooruitzichten voor Bordeaux 2010

Met de druiven voor de stille witte wijnen allemaal al lang en breed geplukt en vergist, en met de pluk van merlot sinds begin vorige week, dat wil zeggen maandag 27 september, in volle gang - bij Château Margaux werd de merlot van het perceel L'Eglise overigens zelfs al op de 22e binnengehaald - lijkt Bordeaux af te stevenen op een tweede groot jaar in successie na het veelbejubelde 2009. Het ziet ernaar uit dat zich een herhaling van het dubbelsucces 1989-1990 aandient.

Ongewoon droog
Een groot jaar, maar dan wel uitsluitend in kwalitatieve zin. Qua opbrengst zal 2010 juist heel klein uitvallen. De geringe omvang, met 25 tot 30 procent minder volume dan in 2009 - heeft veel te maken met de uitzonderlijke droogte tijdens het gehele groeiseizoen en, vooral bij de merlot, met een slechte vruchtzetting (coulure) in het voorjaar. Het is gelet op de aanhoudende nattigheid van de afgelopen weken in Nederland moeilijk voor te stellen, maar Bordeaux heeft al maanden nauwelijks neerslag gehad. Vooral juli was heel droog. Valt er in die maand gemiddeld 52 millimeter neerslag, in 2010 was dat maar 16,5.
Aan het eind van de maand werd voor het hele jaar tot dan toe een tekort geregistreerd van 140 millimeter. Op diverse plaatsen zijn zeer jonge stokken dan ook geïrrigeerd. Met de hand, stok voor stok!
Een gunstige bijkomstigheid is het gematigde temperatuurverloop geweest. Tijdens de zomer waren er weliswaar warme dagen, maar anders dan in het eveneens zeer droge 2003 hebben zich geen extreme hittegolven voorgedaan. En als geroepen viel er begin september de nodige regen (20 millimeter) om het rijpingsproces nadien optimaal te laten verlopen. Zodoende was er alleen sprake van lichte, als positief beschouwde stress. Door de droogte hebben schimmel en rotting tot nu toe geen schijn van kans gekregen. Het fruit kon daarom tot nu toe in kerngezonde toestand geplukt worden. De klein gebleven druiven ontwikkelden dikke schillen met veel anthocyanen (kleurstoffen en tannines) en bereikten hoge suikerwaarden.

Reacties