Doorgaan naar hoofdcontent

Het verhaal van Chateau Palmer



De historie
Chateau Palmer, gelegen in de Margaux, Bordeaux heeft een lange historie.
Het begin in 1814, met kolonel Charles Palmer, die toen was aangekomen in Frankrijk met het leger van de toekomstige hertog van Wellington. De eigenaar van het landgoed, de onlangs gescheiden Madame de Gascq probeerde het landgoed te verkopen. Toen ze Palmer ontmoette vertelde zij hem: "De Bordeaux wijnen die wij produceren zijn net zo goed als Château Lafite!" Kolonel Palmer nam al spoedig het landgoed over. Palmer geloofde in de Bordeaux en wat hij produceerde. Hij begon aan de uitbreiding van de wijngaarden. Tussen 1816 en 1831, nam hij meerder percelen over in de Cantenac, Issan en Margaux.

In 1843, Palmer was nu generaal-majoor en werd gedwongen om Chateau Palmer te verkopen. Emile en Isaac Pereire, twee broers hadden het altijd al willen hebben en kochten Chateau Palmer. Ze kwamen niet uit de Bordeaulaise wijnhandel. Zij waren betrokken bij spoorlijnen en het bankwezen. In 1853, werden zij de nieuwe eigenaren van dit beroemde Bordeaux chateau. De broers herbeplanten en herstructureerden de wijngaarden. In 1856 bouwden ze het legendarische kasteel en de bijgebouwen. Vanwege de phylloxera-epidemie, de twee wereldoorlogen en de grote depressie, werden de nakomelingen van de Pereire broers wegens geldgebrek gedwongen om het te verkopen. In 1938, besloten vier families hun krachten te bundelen en kochten allen een gelijk aandeel van Château Palmer; de families waren Ginestet, Miailhe, Mahler-Besse en Sichel, de huidige eigenaren zijn nakomelingen van Sichel en Mahler-Besse. De twee andere families gaven hun deel op, maar Mahler-Besse en Sichel bleven in de zaak geloven.

De
tweede wereldoorlog
Uit
dit viertal uit de Bordeaux was het Edouard Miailhe die erin slaagde het landgoed, na de Duitse bezetting er weer bovenop te helpen.
Jean Bouteiller, die overleden is in 1962 en Mahler's schoonzoon heeft zijn taak later overgenomen. Hij was bijgestaan door de Chardon familie, die tegenwoordig ook nog bij het chateau betrokken is.
In 2004 heeft de oenoloop
Thomas Duroux het bedrijf in technische zin overgenomen en produceert nu alle mooie wijnen op het chateau. Het commerciële gedeelte neemt de directeur Bernard de Laage waar.

De wijngaard
De oppervlakte van de wijngaarden bedraagt ongeveer 52 ha met een aanplant van cabernet sauvignon (47%), merlot (47%) en petit verdot (6%). De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 30 jaar. 100% van het sap wordt vergist op staal (inox) en de gemiddelde productie per jaar is 25.000 kisten van 12 flessen.

De wijn is niet erg uitbundig in zijn jeugd en heeft tijd nodig om de ware aard te tonen. Alleen wanneer de wijn zich begint te ontvouwen, in goede jaren na een jaar of 10, toont zij haar gratie en finesse, met een verfijning en intensiteit.

Palmer is een lieflijke wijn, waarbij jaargangen als 1983 (beter dan 1982), 1985, 1986, en later 2002, 2005 en natuurlijk 2009 indruk maken. Palmer moet gerekend worden tot een van de beste wijnen van de Bordeaux. Het is een zeer compacte en intense wijn. Een cru die souplesse, charme en rondeur weet te brengen met een strakke zuivere smaak. Een derde van de eiken vaten worden jaarlijks vernieuwd.


Reacties