Doorgaan naar hoofdcontent

Seguin Moreau

Kuiperij Seguin Moreau, die deel uitmaakt van de beste kuiperijen ter wereld is gehuisvest in Merpins, Charente (ten noordoosten van de Bordeaux).
Het heeft, in samenwerking met de Faculteit der Oenologie in de Bordeaux, geïnvesteerd in een onderzoek naar de kwaliteit van eikenhout voor wijnvaten.
Het onderzoek heeft geresulteerd in de ontwikkeling van een nieuwe lijn wijnvaten, genaamd Icon.
Samen met onderzoekers, ingenieurs en wijndeskundigen, heeft men een techniek ontwikkeld voor het nauwkeurig identificeren van aromatische houtsoorten.

Elke stam heeft zijn eigen persoonlijkheid, samenstelling van hout en structuur. Dankzij deze tests op laboratorium-hout kunnen kuipen van Seguin Moreau een brug vormen tussen 'wat kan' en 'wat men wil'. Aan de ene kant heb je de kuiperijen en die moeten kijken wat de keldermeester wil bereiken met de wijn. Aangezien er een algemene tendens is, om de wijnen minder eikehout te geven is men begonnen met deze studie.

Met deze nieuwe vaten wil Seguin Moreau de wijn volheid geven in mond en neus, de smaak minder 'oaky' laten zijn, meer complexiteit te geven en de wijn meer laten smelten met de tannine. Dit is, na talloze tests en wijnproeverijen, in samenwerking met diverse chateau's in de Bordeaux, uiteraard gelukt.

Het top-wijnvat, genaamd Elegance, is nu klaar voor grote rode wijnen. Het is een wijnvat geworden die duurder is dan het conventionele vat en wordt verkocht voor ongeveer 800 euro.

Nu is het onderzoek aangebroken voor witte wijn en brandewijn.

Verdere info rond deze kuiperij vind je hier

Reacties

  1. Beste wijngekken,
    Wat een mooi blog, heel goede info.
    Met de volgende link zie je het verslag van een vertikale Tour de By proeverij door wijngekken van het NGW Oost-Brabant.
    http://www.wijngenootschapngw.nl/nl/oost_brabant/news/31/item/95
    Wij wensen jullie veel proefplezier!
    Cor Maatje
    NGW Oost-Brabant
    maatje.cor@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten