Doorgaan naar hoofdcontent

Argentinië wint de strijd met Rioja

Twaalf jaar heeft het geduurd, de strijd tussen Argentinië en Rioja. Rioja ligt, zoals je misschien weet, in Spanje. Het is een van de bekendste Spaanse wijngebieden. Nu heeft Argentinië dus de rechten gekregen om wijnen met de naam Rioja te verkopen.

Uit documenten blijkt nu dat de Spaanse Rioja wijnen uit de 9e eeuw dateren. Een Spanjaard, genaamd Juan Ramirez de Velazco, heeft deze naam gebruikt voor een Argentijnse stad, genaamd Todos los Santos de la Nueva Rioja. Deze Velazco was in de Rioja geboren en gaf de naam als eerbetoon aan deze Argentijnse stad.

Nu heeft de controlerende raad, de Regulatory Council for the La Rioja Denomination of Origin gezegd dat de Argentijnse wijnen niet kunnen concurreren met de 'echte' Rioja's uit het Spaanse land. De wijnen verschillen zo enorm, qua ligging en druivensoorten dat ze niet te verwarren zijn met de wijnen uit de Spaanse Rioja. Daardoor kwam de conclusie dat de Argentijnen door mogen gaan met het produceren van wijnen met de naam 'La Rioja'.

Spanje is hier natuurlijk niet blij mee en zal blijven vechten voor de naam Rioja.


Reacties