Doorgaan naar hoofdcontent

Britse wijnbouw verwacht groots jaar

Voor Britse wijnmakers is het een moeilijke taak om te concurreren met de grote Europese producenten en de Nieuwe Wereld.

Maar dankzij een zeer warm en regenloos voorjaar ziet het er goed uit voor de Engelse wijngaarden. De verwachtingen zijn dit jaar hoog gespannen en er is grote opwinding over het jaar 2011.

Door de zon zijn de knoppen eerder opengegaan en er is weinig vorstschade. Dat moet het mogelijk maken de druiven eerder te oogsten - dus als de vooruitzichten voor een goed najaar een feit zijn ziet het er zeer goed uit. De druiven kunnen langer aan de wijnstokken blijven hangen en de druiven worden rijper.

Op de Camel Valley Vineyard in de buurt van Bodmin, in Cornwall is Sam Lindo zeer optimistisch dat dit een geweldig jaar gaat worden voor Engelse wijn. "We liggen ten minste twee weken voor op schema en het is de beste start die ik ooit heb gezien, want we hebben zo'n uitzonderlijk lange periode van goed weer de laatste tijd."

Als het goed weer blijft - en Lindo accepteert dat is een grote "als" – kan het wel eens zo zijn dat er in Camel Valley de oogsttijd pas in september komt.


Hilary Waller, die eigenaar is van Eastcott Wijngaard in Okehampton zei: "Onze wijnstokken zijn ten minste drie weken te vroeg, het ziet er naar uit een fantastisch jaar te worden. Als het mooi weer blijft en we krijgen wat regen, dan zijn we op weg naar een topjaar."

Reacties