Doorgaan naar hoofdcontent

Dessertwijnen nu extra duur

Zoals jullie nu wel weten door onze onophoudelijke stroom informatie wat betreft China, gaan dessertwijnen in de toekomst ook niet meer betaalbaar worden door China.

De boosdoender is in dit geval Château d'Yquem. Door zijn zeer grote bekendheid is de vraag naar zoete witte wijnen aangezwengeld in China. Voor een flesje van dit gouden vocht kan je in China goud geld vragen.


Mindere jaren
Het zijn niet alleen de topjaren die explosief in waarde zijn toegenomen: een kistje uit 2001 kostte 2 jaar terug nog 1.800 pond, maar nu al 4.500 pond. Ook de mindere jaren laten een flinke prijsstijging zien.

Imponeren
"Een fles d'Yquem uit 1999, niet bepaald een topjaar, gaat nu weg voor zo'n 175 pond", vertelde Sam Gleave van Bordeaux Index, een van de grootste spelers in Hongkong. Het gaat de afnemers daarbij niet om investeringen. "Ze worden meteen gedronken. Het zijn ideale cadeaus om jonge Chinese dames mee te imponeren." (Zie ons artikel http://wijngekken.blogspot.com/2011/03/chinese-vrouw-in-de-lift.html )

Gleave trekt een vergelijking met de Dom Pérignon-roséhype in Japan en Amerika 20 jaar terug. "Toen vulde elke hippe bar zijn schappen met die rosé, alleen maar omdat jonge vrouwen er massaal naar vroegen."

Import
Het lijkt opmerkelijk dat het Aziatische land niet veel eerder de dessertwijnen heeft ontdekt. Echter, pas sinds vorig jaar staat de Chinese regering de import van zoete wijnen toe die meer dan 250 milligram sulfiet per liter bevatten. Dat doen veel dessertwijnen namelijk.

Reacties