Doorgaan naar hoofdcontent

Oogstjaar 2011 Zuid Afrika

Tussen juli en oktober vorig jaar was de geregistreerde regenval 80 mm minder dan gemiddeld. Dit komt neer op 75% van het gemiddelde en dus is er sprake van een zeer droge winter.

Gebieden ten oosten van Kaapstad, met name Overberg, werden het zwaarst getroffen. De regen leek te worden gestopt door de Sir Lowry's Pass. Al het land daarvoor was nat.
In Stellenbosch was het niet veel beter tussen juli 2010 en februari 2011, met uitzondering van oktober en november, maar dit was zo weinig dat het te verwaarlozen is.

In het voorjaar blies een sterke zuidooster. Het jaar heeft in ieder geval niet geleden onder de verschrikkelijke rukwinden van 2009 en 2010.
En het bleef erg droog. In januari en februari was het iets natter in Stellenbosch. Een weerstation haalde records van rond de 4,5 mm voor januari en februari. Dit patroon herhaalde zich in de binnenlandse gebieden zoals Robertson, Breedekloof en verder naar het noorden.

De lange dagen van de zomer zorgden ervoor dat de druiven snel en volledig rijp werden.
De traditionele hittegolf van januari kwam iets later dan gebruikelijk. Daarna kwam een tweede hittegolf die begon op 27 februari. Er werden temperaturen gemeten van 37 graden Celsius.

De druiven hebben ondanks de hitte en het weinige water geconcentreerde druiven opgeleverd met een gezonde zuurheid en heerlijke rijpe tannines.
Het alcoholpercentage ligt gemiddeld een procent hoger dan in 2010 en de gemiddelde jaartemperatuur lag 2,5 graad hoger.
Zoals gebruikelijk was de Westkaap een ander verhaal. Als gevolg van de steeds sterke, vochtige zuidoosten winden die onophoudelijk dit jaar bliezen waren de gemiddelde temperaturen lager. Met name de witte druiven-varianten zijn dit jaar in deze gebieden zeer goed; veel elegantie en intensiteit.

Toen brak de herfst aan. Het druivenseizoen naderde zijn einde. En het seizoen om te plukken brak aan.
De herfst had net genoeg regen om de regenmeters te vullen. Het werd een volmaakte herfst en de druiven werden onder ideale omstandigheden geplukt.

Het lijkt in ieder geval een fantastisch jaar te worden. In sommige gevallen wordt er zelfs gesproken van 'het jaar van de eeuw'.

Reacties

  1. Ik ben heel benieuwd naar de oogst van dit jaar, in ieder geval interessant om te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten