Doorgaan naar hoofdcontent

Voormalige Lafite wijnmaker gaat naar Bourboulenc

Eric Fabre, ex-technisch directeur van Chateau Lafite, was naar de Languedoc gegaan om zijn grote liefde Mourvèdre daar te laten groeien, maar al snel ontdekte hij dat het gebied waar hij zijn landgoed heeft gekocht, Château d'Anglès, ook ideaal was voor Bourboulenc.

__________


Bourboulenc is een eeuwenoude druif die waarschijnlijk van Griekse origine is. Het is één van de vijf druiven die worden gebruikt in de melange voor witte Châteauneuf-du-Pape

__________

Fabre kocht zijn nieuwe onderkomen, een sub-regio van La Clape in 2002. Vervolgens werd het district genoemd als een van de Negen Grand Crus van de Languedoc die gepresenteerd werd voor goedkeuring door het Conseil Interprofessionnel des Vins du Languedoc (CIVL).

Fabre's zoon, Vianney, verklaard
e dat dit heugelijke feit zijn vader heel blij maakte. Tien jaar geleden hebben we dus de goede keuze gemaakt om ons in La Clape te vestigen.
Hoewel de productie van Mourvèdre altijd het belangrijkste doel
was, is er ook experimenteel begonnen met Bourboulenc en deze stelde helemaal niet teleur.

350 Hectare (van de 500) worden in La Clape gevonden, sommige producenten hebben het CIVL (overkoepelende organisatie) verzocht om de bepalingen van witte wijn te veranderen.
De overstap is niet zo vreemd. Mouvèdre is 'een nachtmerrie om te oogsten'. Het heeft de neiging om te rotten en meestal moet er ook een beetje Syrah bij om te finetunen.

Of de regels worden aangepast moet nog blijken, de ambtelijke molens draaien in Frankrijk nog langzamer dan in Nederland....

Reacties