Doorgaan naar hoofdcontent

Al meer kans op borstkanker door dagelijks half glas wijn

Slechts een dagelijks half glas wijn verhoogt met tien procent de kans bij een vrouw op het ontwikkelen van borstkanker, dat beweert een vooraanstaande Britse arts.

Professor Ian Gilmore zegt dat zelfs de vrouwen die binnen de limiet van de aanbevolen hoeveelheden alcohol blijven een verhoogd risico kunnen lopen op tumoren in de borst. Een eenheid alcohol per dag, wat gelijk staat aan een half glas wijn, verhoogt het risico met tien procent. Momenteel is de aanbevolen hoeveelheid 14 eenheden alcohol per week of twee per dag. Dat betekent dat, als we Gilmore mogen geloven, degenen die hier binnen blijven toch een aanzienlijk verhoogd risico lopen.

Oorzaken
Naast borstkanker verhoogt de consumptie van alcohol ook het risico op andere tumoren. Maar velen nemen aan dat zolang ze binnen de aanbevolen wekelijkse limieten blijven, ze geen schade aanrichten aan hun gezondheid. Het aantal gevallen van borstkanker nam dramatisch toe de laatste 30 jaar, een op de acht vrouwen krijgt op een bepaald punt in haar leven met deze ziekte te maken. De stijging van het aantal patiënten komt deels door de obesitasepidemie, de consumptie van sigaretten maar ook van alcohol.

Reacties