Doorgaan naar hoofdcontent

Bezoek eens een Hollandse wijngaard

Niet rood, wit, blauw maar rood, wit en… rosé. Ook in Nederland wordt wijn gemaakt. Van het uiterste zuiden in Limburg tot de noordelijke Waddeneilanden, overal kan je wijngaarden vinden. Ontdek wat nieuws, ontdek wat Hollands!


Nieuwe druivenrassen
Wijn verbouwen in Nederland is mogelijk door de warme, lange zomers van de laatste jaren. Klimaatverandering? Dat zou kunnen, maar de Nederlandse wijnbouw heeft ook veel te danken aan nieuwe druivenrassen. Het zijn druiven die goed rijp worden, ook als er wat minder zon schijnt en die in vochtig weer niet snel last hebben van schimmels. Dat zijn zowel onbekende druivenrassen als Bianca en Zala als de bekende Chardonnay en Pinot Blanc.

Honderd wijngaarden
Limburgse wijngaarden zijn geen verrassing. Het weer is er mooi en zonnig en de Limburgse heuvels zijn perfect om wijnstokken te planten. Maar ook in andere Nederlandse provincies groeien wijnstokken. In Noord-Holland, vlak achter de IJsselmeerdijk of in het polderlandschap van de Beemster, op de Zeeuwse eilanden, in het vruchtbare Twente en zelfs in het uiterste noorden, op de Waddeneilanden: Nederland wordt zo langzamerhand een echt wijnland.

Kijk hier voor een overzicht van Nederlandse wijngaarden

Reacties