Doorgaan naar hoofdcontent

Bordeaux voorverkoop 2010 valt in het water

De primeurverkoop van Bordeaux-wijnen 2010 blijkt tot op heden geen succes te zijn, in ieder geval niet in Groot-Brittannië, een van de belangrijkste afzetmarkten van Bordeauxwijnen.

De chateaux in Bordeaux vragen te hoge prijzen voor hun jaargang 2010, zo meldt de Financial Times. Vorig jaar verhoogden de chateaux in Bordeaux hun primeurprijzen van 2009 met 50% ten opzicht van het oogstjaar 2008. Voor het oogstjaar 2010, waarvan de voorverkoop momenteel nog loopt, werd er gemiddeld nog eens 20% opgegooid.
Wijngekken had al eerder een bericht naar buiten gebracht dan de prijzen soms zelfs met 50% omhoog ging. In een enkel geval werd de wijn door handelaren zelfs niet op de markt gebracht, dit vanwege de hoge prijs.
Maar Engelse handelaren melden in de Financial Times dat de voorverkoop dit jaar moeilijk verloopt. Verschillende handelaren hebben nog maar de helft verkocht van wat ze vorig jaar verkochten. Berry Bros & Rudd, een van de belangrijkste Engelse spelers op de primeurmarkt voor Bordeaux, denkt dit jaar 'slechts' de helft te zullen omzetten van de 110 miljoen pond die zij het vorig jaar hebben verkocht.
De voorverkoop loopt op haar laatste benen en er zijn al handelaren die kortingen geven om hun flessen alsnog kwijt te kunnen raken. De topchateaux zoals Lafite hebben overigens hun prijzen voor 2010 nog niet vrijgegeven. Maar hoe hoog die ook liggen, daar zijn altijd kopers voor te vinden, vooral dan in het Verre Oosten. De superseconds (de chateaux die net onder de top liggen) hebben het ook niet zo moeilijk. Het zijn de chateaux net onder de top die het moeilijk te krijgen.

Wijngekken hopen dat de markt een klein beetje instort en dat de chateaueigenaren door krijgen dat ze maar niet aan de gang kunnen blijven met hun prijsverhogingen.

Martin

Reacties