Doorgaan naar hoofdcontent

Dr. Richard Smart bekritiseert organische wijnen

Australische viticulturalist en toonaangevend adviseur op wijnbouwgebied, dr. Richard Smart heeft zich uitgesproken tegen organische en biodynamische wijnen; hij noemt ze "onzinnig".

Hij deed deze uitspraak op de Climate Protection conferentie in Barcelona, Smart verwierp de theorie dat biologische en biodynamische wijnen beter waren voor het milieu.

"Veel van de concepten achter organische en biodynamische wijnen zijn onzin. Ze zijn niet goed voor het milieu", zei hij.
"Als mensen eten kopen, vinden ze het niet erg om producten te kopen die zijn geteeld op grond die behandeld is met chemicaliën, dus waarom zouden zij zich dan druk maken om hoe een wijn is behandeld?"
Op het gebied van klimaatverandering heeft Smart opgeroepen om vooruit te denken: "We moeten nadenken over onze kleinkinderen en degenen die nog niet eens zijn geboren. Het is onze plicht om alles te doen wat we kunnen doen; de situatie is ernstiger dan het nu lijkt."

Sprekend over de gevolgen van opwarming van de aarde waarschuwde Smart dat warme regio's het grootste risico lopen. "In 1989, stelde ik aan de OIV (International Organisation of Vine and Wine red.) voor om Grenache aan te planten in de Bordeaux. Ze lachten er toen om. Ik ben niet zo zeker dat ze nu nog lachen."
"Hete regio's dreigen ongeschikt te worden voor wijnproductie. Ik denk dat de OIV internationaal zich moet inspannen om bepaalde rassen toe te laten in deze gebieden."

Martin

Reacties