Doorgaan naar hoofdcontent

GEPROEFD! Ch. de la Garde 2003 Bout des Rangs


Wijnvrienden, dit is een bijzondere wijn van "onze" wijnboer Ilja Gort. Het gaat om een wijn die gemaakt is van de druiven uit de voorste rijen van de wijngaard, de Bout des Rangs. Deze druiven vangen de meeste zon. De gebruikte soorten zijn: 85% merlot, 10% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon. De wijn is sinds kort te koop bij de Slurpshop voor een prijs van 16 euro (excl. verzendkosten). De wijn wordt geleverd in doosjes van 6 stuks, verpakt in franse kranten, met wat steentjes en een takje erbij. Daarnaast zit er nog wat specifieke documentatie bij over het proces van wijn maken.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik wat huiverig was voor deze aankoop. Is dit een verkooptruc om van een restant van de oogst van 2003 af te komen? Toch hebben wij (de wijngekken) deze wijn aangeschaft. Het vertrouwen in Ilja is groot. Wordt dat vertrouwen ook waar gemaakt?

Een geconcentreerde diepe kleur, donker, iets ontwikkeling in de rand (2,8).
In de neus hangt een lijmgeur, neigt iets naar hars, zwarte bessen en cederhout, delicaat, prikkelend en complex, kruidnagel, leer, iets rokerig en madeira-achtig (4,3). Op de tong vol, iets vettig, gestoofd en intens, een zoetje, duidelijke houttonen, stroperig, peper en kaneel. Een talmende afdronk. In balans, maar ga niet zoeken naar ragfijne finesses; dit is boers geweld maar dan toch wel op een subtiele manier gebracht (7,5).
Een uitermate intense wijn, kruidigheid voert de boventoon en niet de droogheid, zoals vaak bij wijnen uit de hete jaargang 2003 (2,6).
Drinken nu tot 2018. Totaal 17,2 punten.

Het vertrouwen in Ilja is wat mij betreft ongeschonden. Het lijkt mij zeer interessant om de "gewone" 2003 en deze wijn eens naast elkaar te drinken. Ik schat in dat de Bout des Rangs er dan toch iets beter uitkomt. Wordt vervolgd...
Santé, Ed

Reacties