Doorgaan naar hoofdcontent

Italië weer koploper in wijnconsumptie

Traditioneel spelen ze haasje-over, maar op dit moment gaat Italië weer met de 'erepalm' lopen van 's werelds grootste wijnproducent. Volgens de statistieken van de Europese Commissie produceerde Italië in 2010 namelijk 4,96 miljard liter wijn en overtroefde daarmee eeuwige concurrent en de vorige koploper Frankrijk. Dat land klokte immers af op een jaarproductie van 4,96 miljard liter, een verlies van ongeveer 1 procent tegenover 2009.

Veel Italianen kloppen trots op hun borst en wijzen erop dat Frankrijk nochtans qua oppervlakte een groter wingerdpatrimonium bezit, dus eigenlijk met grote voorsprong de numero uno zou moeten zijn.

Ook numero uno qua export
Vraag is natuurlijk of een stijgende productie in de huidige moeilijke marktomstandigheden wel een bonus vormt. Tenslotte geeft deze statistiek louter een indicatie van het volume en geen hitparade op het vlak van waarde, laat staan de kwaliteitsniveaus. Bovendien kunnen tijdelijke weersomstandigheden een hoofdrol spelen in de jaarproductie van een land en misschien volgend jaar deze ranking weer overhoop gooien.

Maar belangrijker dan de jaarlijkse jojo tussen Italië en Frankrijk, zijn twee andere vaststellingen. Zo blijkt volgens de laatste berekeningen van L'organisation internationale de la vigne et vin (O.I.V.) dat Italië ook de hitparade aanvoert als de belangrijkste wijnexporteur op wereldvlak. Maar liefst 20,6 Mhl Italiaanse wijn vloeide vorig jaar richting de internationale markt, wat een stijging met +7 procent vertegenwoordigt tegenover 2009. Nummer twee in deze rangorde is niet Frankrijk maar Spanje, met 16.9 Mhl uitvoer of een klim met + 15 procent. Frankrijk neemt pas de derde positie in als wijnexporteur met 13.5 Mhl, wat toch ook een stijging met +7 procent impliceert.  
Italiaanse analisten wijzen er ook fijntjes op dat in bepaalde productsegmenten 'hun' wijnen qua volume de Franse concurrentie achter zich laten. Het mooiste voorbeeld vinden ze in de mousserende niche, waar de Prosecco nu ook een grotere productie realiseert dan 'buur' Champagne.

Bron: Wijntijd

Reacties