Doorgaan naar hoofdcontent

Wetenschapper veegt de vloer aan met rode wijnen uit de supermarkt

Professor Roger Corder, auteur van het boek The Wine Dieet is een expert op het gebied dieet en polyfenolen. Hij heeft zich uitgesproken tegen de rode wijnen uit de supermarkt en vindt hen "cheap imposters' (goedkope bedriegers).

"Een groot percentage van de rode supermarktwijnen hebben net genoeg contact met de druiven om iets kleur uit de schil te krijgen en bevatten vrijwel geen polyfenolen", zei Corder.
Polyfenol-analyse geeft een duidelijke indicatie van het niveau van de extractie van rode wijn, hoe hoger het niveau van polyfenolen, hoe langer de druivenpitten en de schillen zijn geweekt tijdens het wijnproces.

Polyfenolen zijn een groep van chemische verbindingen, die voorkomen in planten. Een molecuul polyfenol bestaat uit meer dan één fenolgroep, Ze worden onderverdeeld in tanninen en fenylpropanoïden zoals ligninen en flavonoïden. Polyfenolen kunnen worden aangetoond met een Fe(III)-chloride-oplossing, omdat ze hiermee een groene tot blauwe verbinding vormen. (Wikipedia)

"Polyfenolen zijn de bron van de kleur een wijn, smaak en karakter, maar veel rode supermarktwijnen hebben weinig polyfenolen, die de smaak en de kwaliteit van de wijn vertegenwoordigen. Het zijn allemaal compromissen", heeft Corder nog toegevoegd.
"Je kunt een goede wijn herkennen door te kijken naar de polyfenol-niveaus. Dit is dus bijna niet aangetroffen in supermarktwijnen. Dat betekent dat er weinig zorg aan de wijn is besteed.

Martin

Reacties