Doorgaan naar hoofdcontent

Australië: grote oogst 2011

Ondanks de catastrofes in de weersomstandigheden en het aantasten van de gewassen door ongedierte, is de Australische wijnoogst erg groot geworden. In totaal werd 1,62 miljoen ton druiven geoogst, 1% meer dan in 2010. Riverland en Riverina hadden de meeste opbrengsten, mede door irrigatie, terwijl koelere gebieden beduidend minder opbrengsten hadden.

Het is een jaar geworden van uitdagingen voor de wijnboer en er zijn grote verschillen in de districten. De chardonnay heeft de leiding overgenomen van de shiraz. De opbrengst van de chardonnaydruif is toegenomen tot 405.000 ton, bijna een kwart meer ten opzichte van het jaar 2010.

De wijnindustrie in Australië zit eigenlijk helemaal niet te wachten op zulke opbrengsten. Het gaat zeer slecht met de wijnhandel. De Australische dollar ligt heel hoog ten opzichte van de Euro. Het afgelopen jaar daalde de wereldwijde uitvoer met 3 % tot 755 miljoen liter tot een waarde van 2,02 miljard Australische dollar. In het Verenigd Koninkrijk en in de VS, de verreweg belangrijkste en de op een na belangrijkste markt, daalde de afzet met respectievelijk 4 en 16 %. Dit verlies werd slechts gedeeltelijk gecompenseerd door mooie groeicijfers in China. Maar China zit enorm in de lift en gaat zich meer richten op de duurdere soorten wijn en zit niet meer te wachten op de bulktransporten die uit Australië komen.

In een eerder bericht van WijnGekken kwam al naar voren dat de wijngaarden daar niet te verkopen zijn. Niemand zit te wachten op dure bulk- slobberwijnen, en zeker niet de Europeanen.

Martin

Reacties