Doorgaan naar hoofdcontent

Frankrijk en Spanje blij met hogere exportcijfers

Een intense dorst naar wijn in de opkomende markten heeft ertoe bijgedragen dat de Franse en Spaanse wijnexport met 20 procent gestegen is in de eerste drie maanden van 2011.

In het driemaandelijks rapport over de wijnmarkt, waar de Rabobank melding over maakte, bleek dat deze landen hoog op de scorelijst stonden.
Frankrijk en Spanje leiden het klassement met noteringen van 20,7 procent. De landen Italië, Chili en Argentinië genoten noteringen tussen de 10 en 20 procent.

Rabobank zei dat deze landen zulke sterke cijfers hebben gerealiseerd door verder te kijken dan de grootste importmarkten.
"Voor veel exporteurs komen deze resultaten niet uit de grote markten zoals het Verenigd Koninkrijk en de VS, maar eerder van secundaire markten zoals Canada, opkomende markten zoals China, Brazilië en Zuid-Korea, of van regionale markten zoals Mexico met export naar Argentinië, of Kenia en Nigeria met export naar Zuid-Afrika", aldus het rapport.

Ondanks het positieve beeld, waren er enkele opvallende uitzonderingen. Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland hadden aanzienlijke dalingen in de export in het eerste kwartaal. De kracht van hun valuta's heeft een grote rol gespeeld in de negatieve tendens.

Dalende productie
Wel is er, ondanks een overweldigend aanbod van wijn, de wereldwijde productie bijna uitgeput.
De bank legde dit uit dat de wijngaarden in de VS, Argentinië en China nog niet groot genoeg waren om de vermindering in Europa goed te maken.
Slecht weer in veel belangrijke wijnproducerende landen heeft ook een oorzaak. Dit jaar is er weinig regenval in Europa en de extreme weersomstandigheden in de VS die het aanbod waarschijnlijk zullen beperken.
Door deze omstandigheden zijn de wijnprijzen voor bulkwijnen danig gestegen. De Rabobank zei dat sinds september 2010 de prijzen omhoog waren geschoten in alle landen en districten.

"Dit is een goed voorteken voor de industrie in het algemeen en voor de telers in het bijzonder, maar op de korte termijn hebben de stijgende prijzen van bulkwijnen wel druk uitgeoefend op de marges van veel bedrijven," voegde de bank toe.

Martin

Reacties