Doorgaan naar hoofdcontent

Frankrijk heeft een nationaal plan ter aanpassing aan de klimaatverandering

Om het hoofd te bieden aan de klimaatverandering heeft minister Nathalie Kosciusko-Morizet samen met klimatoloog Jean Douzel op woensdag 20 juli in Parijs het Nationaal Plan ter aanpassing aan de klimaatverandering gepresenteerd, een première in Europa.

Klimaatverandering vindt al plaats en diepgaande veranderingen zijn nu onvermijdelijk: hogere temperaturen, stijging van de zee, intensievere en vaker voorkomende droogte.

"De experts van het IPCC geloven dat een toename van meer dan 2°C vóór het einde van de eeuw onvermijdelijk is, ongeacht de maatregelen ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen."

Vele bedrijfssectoren (landbouw, toerisme, infrastructuur, ruimtelijke ordening, gezondheid) zullen door deze veranderingen worden getroffen.

  • Water, gezondheid, biodiversiteit en transport
  • Het Nationaal Plan ter aanpassing aan de klimaatverandering (2011-2015) bevat 80 actiepunten uitmondend in bijna 230 maatregelen.
  • De belangrijkste actiepunten van het Plan concentreren zich op vier essentiële deelgebieden: water. Men verwacht vóór 2050 een tekort van twee miljard kubieke meter per jaar om aan de behoeften van de industrie, de landbouw en de drinkwatervoorziening te voldoen. De maatregelen van het plan richten zich op een besparing van 20% van de waterafname in 2020;
  •  gezondheid. Het plan wil het optreden of de uitbreiding van bepaalde ziekten, zoals allergieën, beperken door de ontwikkeling van de allergene pollenproductie in relatie tot de klimaatverandering, alsmede de toename van ziekte overbrengende insecten nauwlettend te volgen;
  •  biodiversiteit (bossen, zee). De aanplant van boomsoorten moet worden aangepast aan het klimaat van de toekomst en de in de toekomst brandgevoelige bosgebieden moeten worden geïdentificeerd. Behoud van de biodiversiteit betekent ook anticiperen op de gevolgen van de stijging van de zeespiegel door een lange termijn observatie van dit fenomeen aan de Franse kust;
  •  vervoer. De voornaamste maatregelen voor de duurzaamheid van de infrastructuur van het Franse transportnetwerk pleiten voor aanpassing van de referentiestelsels voor de aanleg, de exploitatie en het onderhoud van de vervoersnetten.
Martin

Reacties