Doorgaan naar hoofdcontent

GEPROEFD! Piedra Luenga Oloroso D.O. Montilla-Moriles


Wijnvrienden, deze wijn is aan ons geleverd door de spaansewinkel.nl, waarvoor mijn dank.
Wat is een Oloroso? Oloroso betekent "geurig". Oloroso wijn is een wijn afkomstig van de tweede persing druivensap waarvan het sap minder fijn is dan de eerste persing. Tevens bevat dit sap meer vaste stoffen en heeft ook meer kleur. Oloroso heeft geen Flor-groei zoals de Fino en Amontillado wijn die wel heeft. Men vult de eikenhouten vaten dan ook helemaal.
Ook wordt een Oloroso wijn altijd versterkt. De Oloroso wijn wordt hoofzakelijk gebruikt om hem te mengen met andere wijnen. Een puur 100 % Oloroso wijn is dus vrij zeldzaam. En biologisch nog veel meer.
Deze biologische Oloroso wijn met een alcoholpercentage van 16 procent is afkomstig van de befaamde Piedra Luenga Bodega uit Andalucia. Een bodega die geldt als voorloper in de biologische wijnbouw. De proefnotitie:

Rood-oranje mahonie kleur, neigt iets naar een bruine dakpannenkleur, bleek in de rand. In de neus koffie, madeira, gedroogde krenten en rozijnen, leer en lijm, overweldigende neus, aarde en houttonen, prikkelend.
Zacht op de tong, redelijk rond, een bittertje, alcoholisch, wat zoutig en een tikkeltje vettig, noten, caramel en rozijnen. De wijn is mooi in balans.
Lange afdronk, warm en intens. Een heel mooi en delicaat aperitief, lijkt mij heerlijk in combinatie met wat olijven en/of een pittig worstje.
Te koop bij de spaansewinkel.nl voor € 11,54.
Santé, Ed.

Reacties