Doorgaan naar hoofdcontent

Klimaatverandering kan Napa Valley de kop kosten

Zal de klimaatsverandering grote schade aanrichten in de Napa Valley? Napa is Amerika's beste wijngebied met wereldberoemde wijngaarden en wijnhuizen. Zullen ze zich kunnen aanpassen aan de klimaatsverandering of zal het hele wijngebied verdwijnen.

Volgens meerdere onderzoeken zal Napa zwaar getroffen worden door de klimaatsveranderingen op aarde.

Volgens een studie van Stanford University zijn wetenschappers tot de conclusie gekomen dat in Napa het druivenareaal tot 50 procent zal gaan inkrimpen in de komende 30 jaar als gevolg van de opwarming van de aarde. Tegen het einde van de eeuw zal het tot 80 procent gereduceerd zijn. Dat zijn enorme getallen en wijnbouwers moeten anticiperen om dit soort dingen tegen te gaan door het aanplanten van andere druivenrassen of de bladeren minder weg te halen en de druiven te beschermen tegen de zon. Ook kan men irrigatie toestaan en de regels minder streng te maken..

Natuurlijk is het probleem veel groter. Over de hele wereld kampen wijnbouwers met problemen van de opwarming van de aarde. Zeker in warme gebieden zijn de problemen enorm. In koele gedeelten op de wereld zal het probleem veel minder zijn.
De afgelopen paar jaar zijn de wijnjaren in Napa bijzonder koel geweest, maar de onderzoeken wijzen toch heel andere richtingen op.

De wijnbouwers ondergaan deze studies gelaten; ze zien wel waar het op uitdraait. Er zijn altijd goede en minder goede jaren geweest. In het uiterste geval zullen de wijnbouwers verhuizen en hun bedrijf ergens anders opzetten. Het zijn flexibele mensen die mooie wijnen willen maken en kunnen anticiperen op veranderingen.

Martin

Reacties