Doorgaan naar hoofdcontent

Libanon, land van wijn en geweren

Libanon is meer dan Hezbollah. Wijnmakers aldaar veroveren de wereld. Een mooi land en wil je het bezoeken, dan moet je zigzaggend tussen de kogelregens door, de wijnbedrijven bezoeken.

Op minder dan een uur rijden van Beiroet ligt de regio Batroun, de wijnregio bij uitstek in Libanon. Hier ligt ook Château Musar. Het ligt in de plaats Ghazir waar de internationale sterwijnmaker Serge Hochar zijn druivenstokken heeft geplant. Er komen maar tachtig bezoekers per maand naar Musar. Dat is niet veel, maar dat valt ook niet te verwachten in dit oorlogsgebied.

Er zijn zeven wijnmakers in het Batroun-gebied ten noorden van Byblos. Bezoekers zijn overal welkom. Eind vorig jaar hebben de wijnhuizen gezamenlijk bordjes langs de snelweg geplaatst, die de weg wijzen naar hun domeinen.

Ixsir
Ixsir is, als het binnenkort opengaat, de modernste en duurste wijnmakerij van het land, met een café opgetrokken uit een gedeeltelijk gebombardeerd 17e-eeuws huis.
In het 4e-eeuwse klooster Saint Antoine in Ghazir, waar de Adyar-wijnen door monniken worden gemaakt, vertelt vinoloog Frederic Cacchia dat het kruis op het etiket van de flessen helpt bij de verkoop in de kloosterwinkel. Behalve bij moslimklanten.
Naar het oosten, in de Beeka-vallei, ligt Château Kefraya, de ideale plek voor een lunch met een fles populaire Comte des M. Kefraya heeft plannen voor een boutiquehotel. Naar het zuiden ligt het verleidelijke Domaine des Tourelles, waar je, terwijl de zon ondergaat, zittend op een kratje kunt genieten van een geweldige Syrah du Liban en Marquis des Beys.
Nog iets verder ligt Massaya met een fonduerestaurant dat in het weekend open is.
Ook nog hebben we Château Belle-Vue in Bhamdoum; deze produceert slechts 15.000 flessen wijn per jaar. Het is vooral liefdewerk voor Naji Boutros, die in 2000 zijn eerste wijnranken plantte op de plek van zijn grootvaders Hotel Belle-Vue, dat al lang geleden verwoest werd.
Als je na deze mooie rit nog lucht over hebt, is deze wel nodig. Je moet je door de kogelregens ook nog een weg terug banen.

Martin

Reacties