Doorgaan naar hoofdcontent

Prijsontwikkelingen Azië in de eerste zes maanden

Wijnverzamelaars, met name uit Hong Kong, kochten voor meer dan 200 dollar miljoen aan kwaliteitswijnen op veilingen in de eerste helft van 2011. Bijna een verdubbeling van het bedrag wat ze spendeerden voor dezelfde periode in het afgelopen jaar.

De prijzen zijn in de loop van het jaar gestabiliseerd, maar de vraag is nog steeds groot naar dit soort wijnen in Azië.
"De prijsontwikkeling is zeker niet erg omhoog gegaan", zei Jack Hibberd van Liv-ex. "Zeker Chateau Lafite heeft een plafond geraakt."
Een kistje van Lafite Rothschild, afhankelijk van jaar en herkomst, bracht een prijs op tussen de 12.000 dollar tot 20.000 dollar in de afgelopen vijf maanden, zei hij.

Op een veiling van Christie's werd voor 46,8 miljoen dollar aan kwaliteitswijnen verkocht - velen van hen kwamen uit de top vijf van de Bordeaux, oftewel de Premiers Grand Crus – er is een prijsontwikkeling ontstaan die ongeveer 25 procent hoger ligt als in dezelfde periode van vorig jaar.
Sotheby's hebben voor 53,1 miljoen dollar aan wijnen geveild in dezelfde periode, wat een stijging van 43 procent voortbracht ten opzichte van afgelopen jaar.

"De markt in Hong Kong is jaar na jaar groeit. De taart wordt steeds groter. Er zijn meer en meer verzamelaars die meer en meer geld aan wijn besteden," verteld Charles Curtis, Christie's leidinggevende voor de Azië afdeling.
"Meer en meer van de wijnen, die worden verhandeld in Hong Kong, gaan nu naar het vasteland. Er lijkt een onverzadigbare dorst naar wijn in elke uithoek van Azië."

"Van 1994 tot in 2008 waren de veilinghuizen in New York het neusje van de zalm. Daar moest je zijn voor het verhandelen van kwaliteitswijnen; nu is er duidelijk een verschuiving richting Hong Kong," legde hij uit.

Hart Davis Hart, een veilinghuis in Chicago, verkocht meer dan 23 miljoen dollar aan wijn van Bordeaux en Bourgognes in de eerste helft van het jaar. Een stijging van 45 procent ten opzichte van het vorige jaar. New York's Acker Merrall & Condit meldde een verkoop van 54 miljoen dollar en veilinghuis Bonham zei dat het voor bijna 9 miljoen dollar had verkocht in de eerste helft van het jaar.

Prognose
Vooruitblikkend voorspelt de woordvoerder van Christie's, dat Azië de komende 20 jaar de markt blijft domineren. "Nu zijn ze op zoek naar oudere jaargangen en specifiek naar wijnen van Domaine la Romanee-Conti" (Domaine la Romanee-Conti wordt beschouwd als de duurste wijn uit de Bourgogne, red.).
Hij zei dat er geen sterke prijsstijgingen te verwachten zijn het aankomende jaar, maar hij verwacht wel dat de vraag groot blijft.

Martin

Reacties

Een reactie posten