Doorgaan naar hoofdcontent

Verslag rondleiding in Wijngaard de Koen



Op zaterdag 16 juli omstreeks 11.00 uur werden de Wijngekken vriendelijk ontvangen bij wijngaard de Koen in Zuid-Scharwoude. De rondleiding was een samenwerkingsverband tussen Wijngaard de Koen en Wijngaard Noordland, beiden gelegen in Scharwoude (Zuid en Noord). De ontvangst werd ingezet met een kopje koffie en een cake-je.

Het was een wat bewolkte dag en tijdens de ontvangst viel er wat regen. De groep bestond uit ongeveer 20 wijnliefhebbers die er allemaal wel zin in hadden. De groep werd na ontvangst verdeeld in twee groepen. Eén groep ging met eigenaar Pieter de Boer de wijngaard in, de andere groep ging met Johan Stoop van Wijngaard Noordland naar de verwerkingsruimte waar het vinificatieproces werd uiteengezet.

Een korte samenvatting . Na de oogst gaan de druiven naar de verwerkingsruimte. Hier worden de druiven machinaal ontdaan van steeltjes en vervolgens geperst en in vaten opgeslagen voor de eerste gisting. De witte wijn wordt meestal direct geperst en gaat dan in vaten voor de vergisting. De rode wijn staat eerst enkele dagen tot een week op de schillen, waarna de pulp wordt geperst. Er wordt gist toegevoegd. De soort gist is afhankelijk van het soort eindproduct wat men wil bereiken. Tevens voegt men suiker toe. Na de gisting begint het klaren; het helder maken van de wijn. De witte wijn kan na 8 maanden worden gebotteld en de rode wijn na 10 maanden.

Wat als een rode lijn door het hele betoog heen liep was het schoonmaken en reinigen van de werktuigen en de ruimte. Dit kost veel tijd maar het is een essentieel onderdeel van het vinificatieproces.

Daarna gingen we onder begeleiding van Pieter de Boer de wijngaard in. Vanaf 2006 is men hier op professionele wijze wijn aan het maken. Een wijngaard in Nederland, in Noord-Holland, wat moet ik mij daarbij voorstellen?
De wijngaard is aan drie kanten omzoomd door een vier tot vijf meter hoge heg. Dit is gedaan om de wind, die hier vaak nadrukkelijk aanwezig is, enigszins te temperen. De rijen met druivenstokken zijn ruim opgezet om het zonlicht zoveel mogelijk kans te geven. De rijen lopen van noord naar zuid. Het is een kleiachtige grond, die bewerkt is met kalk. Kalk is belangrijk voor de voeding van de stokken en om de structuur van de grond een wat meer open karakter te geven.

De aangeplante rassen zijn vroeg rijp en minder gevoelig voor schimmels en andere ziekten. Door de vroege rijpheid wordt de kans op slecht weer tijdens de oogst verminderd. Het weer tijdens de laatste weken voor de oogst is van cruciaal belang. De gebruikte druivenrassen zijn: Solaris, Rondo, Sirius, Marechal, Foch en Salome.

Tenslotte was het tijd om te proeven.! De temperatuur buiten was goed, dus we zaten gezellig buiten. We hebben een viertal wijnen geproefd, vergezeld met stokbrood en crackers. De proefnotities van de wijnen worden apart op ons blog gepubliceerd. We willen de wijnen namelijk nogmaals in alle rust proeven en beoordelen.

De rondleiding was een zeer leuke en interessante ervaring. Goed verzorgd en deskundig gepresenteerd. Een aanrader!

De proefnotities van de wijnen worden apart op ons blog gepubliceerd.

Santé!

Ed

Reacties