Doorgaan naar hoofdcontent

Alcoholgehalte in wijn kán het verschil maken.....



Beste wijnliefhebbers,

Een lang stuk tekst maar zeker boeiend om te lezen!

"Ik had maar twee glazen wijn op."

Het is geen onredelijke hoeveelheid wijn bij het avondeten, maar hoe je je voelt na die twee glazen kan sterk variëren - of je je zorgen maakt over een ademtest of gewoon hoopt dat u de effecten de volgende dag niet voelt.

Ondanks de regelmatig terugkerende discussie over het stijgende alcoholgehalte in wijn, is het effect op de alcoholconcentratie in het bloed vaak over het hoofd gezien. Maakt het wat uit of je een magere witte wijn van 12 procent alcohol drinkt in plaats van een rijpe Chardonnay met 14 procent alcohol of een hoog octaangehalte Zinfandel?

Het is een moeilijke vraag om te beantwoorden want het hangt af van hoe je stofwisseling van alcohol werkt en deze is verschillend voor mannen en vrouwen. Maar in een woord, ja - het maakt wel degelijk verschil.

Hoewel de lever het grootste deel van de alcohol die we consumeren afbreekt, begint alcohol metabolisme echt in de maag, welke een enzym bevat genaamd dehydrogenase, vergelijkbaar met die gevonden in de lever. Maar niet alle magen behandelen alcohol op dezelfde manier. Geslacht, leeftijd en of je gegeten hebt tijdens het drinken bepalen hoeveel alcohol wordt afgebroken in de maag voordat het in de bloedbaan terechtkomt.

Vrouwen hebben minder van dit enzym dan mannen (of het werkt niet zo goed, omdat het oestrogeen-gevoelig is). Als gevolg hiervan breken vrouwen minder alcohol af in hun maag, wat betekent dat ze een hoger alcoholpercentage in het bloed hebben, als ze dezelfde hoeveelheid drinken als mannen. Sommige wetenschappers geloven dat het enzym minder functioneel wordt met het stijgen van de leeftijd, wat kan helpen verklaren waarom mensen minder tolerant ten opzichte van alcohol worden naarmate ze ouder worden.

Alcohol is alleen verspreid in die gedeelten van het lichaam welke bestaan uit water, in tegenstelling tot vet. Omdat het lichaam van mannen een hoger percentage water bevat dan vrouwen, is de alcohol vermengd in een groter volume. Dat betekent dat je als man een lager alcoholgehalte in het bloed zou hebben, ondanks dat je de zelfde hoeveelheid drinkt als een vrouw (lucky guys!).

De maag duwt de inhoud ervan in de dunne darm, waar de meeste alcohol wordt geabsorbeerd. De maag “leegt” langzamer wanneer deze gevuld is met eten, zodat drinken tijdens het eten betekent dat de alcohol langer in de maag blijft, waar het kan worden afgebroken, wat weer resulteert in lagere alcoholgehalte in het bloed. Dus eten voor- of tijdens het drinken - maar niet erna - zal in een lagere alcoholconcentratie in het bloed resulteren dan drinken op een lege maag. (zoals de mythe over het eten van boter vóór het drinken om de maag te “beschermen”: het is niet waar, maar het zal resulteren in een lager alcoholpercentage in het bloed).

Degenen die regelmatig wijn drinken - een of twee glazen per dag - zullen een lagere alcoholgehalte in het bloed hebben dan mensen die af en toe drinken. Het drinken van één tot twee glazen wijn per dag “vertelt” de lever meer enzymen te produceren om alcohol af te breken. Als alles gelijk is, zal een chronische drinker een lagere alcoholconcentratie in het bloed hebben dan een sporadische drinker, omdat de lever meer enzymen aanmaakt om de alcohol af te breken.

De meeste wijndrinkers herkennen dit fenomeen als zij tijdens een korte ziekte, zoals een verkoudheid, tijdelijk stoppen met drinken. Na een week van onthouding, heeft het eerste glas wijn een grotere impact dan normaal. Na een week van niet drinken, is de lever uit zijn “normale” doen.

Zelfs als u dagelijks geniet van wijn, is het belangrijk hoe snel je drinkt omdat hoe trager de alcohol wordt gepresenteerd aan de enzymen, of ze nu in de maag of de lever zitten, hoe meer efficiënt ze de alcohol afbreken voordat het stofje in de bloedbaan terechtkomt.

Dus als je een 100 kilo zware man bent, die regelmatig wijn drinkt en die net klaar is met het opdrinken van twee glazen wijn over een twee-uur durende maaltijd, dan zal het bloed alcohol aanzienlijk lager zijn dan dat van een 65 kilo wegende vrouw die af en toe drinkt en die de twee glazen in een sneltreinvaart heeft doorgeslikt.

Reken je niet mis in de kleine verschillen van de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Uiteraard kan het drinken van zwaar alcoholische dranken meer impact hebben dan gelijke hoeveelheden wijn. Maar zelfs een 1 tot 2 procent variatie in het alcoholgehalte van wijn kan een groot verschil maken. (Zie tabel). Als u gematigd alcoholgebruik beoefend, houdt dan het alcoholgehalte van de wijn in gedachten!

Krijgt een 14 procent wijn je echt meer dronken dan een wijn met 12 procent? Het kan. De onderstaande tabel toont de alcoholconcentratie in het bloed voor een gemiddelde vrouw van 65 kilo die twee glazen wijn in anderhalf uur opdrinkt.

Als het alcoholgehalte van de wijn stijgt van 12 naar 15 procent (een stijging van 25 procent), dan stijgt het bloedalcoholgehalte met 35 procent - boven de wettelijke limiet rijden in bijvoorbeeld Californië van 0,08 procent. Naarmate er meer alcohol in de maag komt, komt er ook meer in het bloed terecht.

Deze berekeningen zijn ruwe schattingen, omdat de formule geen rekening houdt met verschillen in de manier waarop de lever de alcohol afbreekt (zoals eerder besproken). U kunt dus niet afgaan op deze waarden voor het bepalen van de vraag of het veilig is om te rijden.


Alcoholgehalte/ bloedalcoholgehalte
12%/ 0,065%
13%/ 0,073%
14%/ 0,081%
15%/ 0,088%


Alles met mate...
Santé, Ed

Reacties