Doorgaan naar hoofdcontent

De verborgen calorieën van alcohol

Wanneer je op vakantie gaat, is het heerlijk om te ontspannen met een lekker glaasje wijn. Helaas is alcohol niet zo'n goed idee voor je lijn zoals sommige onderzoeken ons laten zien.

Als je het aantal calorieën telt, zal je in het vervolg misschien wel twee keer nadenken voor je een fles ontkurkt.
"De statistieken zijn schokkend", zegt Debbie Bannigan van de Britse preventiedienst Swanswell. "Het is hoog tijd dat iedereen beseft hoeveel calorieën er in alcohol zitten."

Kopjes vet
Als een man gedurende vijf dagen iets meer dan drie glazen (0,7 liter) bier per dag drinkt, komt dat overeen met vier shoarmabroodjes per week of 46 kopjes vet per jaar. Voor vrouwen komt het drinken van een groot glas wijn op vijf dagen overeen met het eten van twee pizza's met veel kaas, bovenop de gewone maaltijden. Op 12 maanden komt dat neer op een toevoeging van zo'n 45.840 calorieën of 25 kopjes vet.

De Britse liefdadigheidsinstelling Swanswell wil daarom iedereen doen nadenken over het alcoholverbruik op vakantie, en de gevolgen ervan voor ons lichaam. "Het is moeilijk om mensen te overtuigen dat alcohol ernstige schade kan veroorzaken. Door ons nu te focussen op de calorieën, hopen we nog meer mensen te bereiken", zegt voorzitster Debbie Bannigan.

Kilogram
Niet overtuigd? Dan nog dit: onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van één groot glas wijn of een halve liter bier per dag kan leiden tot een gewichtstoename van 1,8 kilogram per maand of 22 kilogram per jaar.

Eerder hadden de WijnGekken al geschreven over afvallen als je wijn drinkt. Zo zie je maar weer dat meerdere onderzoeken elkaar weer tegenspreken. Wat de WijnGekken dan ook steeds zeggen: alles met mate.

Martin

Reacties