Doorgaan naar hoofdcontent

De Wijnproefreis Frankrijk – Deel 1

Na de Italiaanse rondreis van WijnGek Ed is het nu de beurt aan mij. De verblijfplaats is Mâcon, mooi centraal gelegen en hiervandaan kunnen mooie uitstapjes gemaakt worden door heel Frankrijk.

Mâcon, gelegen in de Bourgogne, is zeker centraal gelegen. Onderaan de Bourgogne en boven de Beaujolais. Als wijnstreek stelt het niet zoveel voor, het zijn middelmatige wijnen die je in deze streek vindt. Er komen wel een paar uitschieters voor, bijvoorbeeld de Pouilly Fuisse. Hier komen een aantal topwijnen vandaan
Pouilly Fuisse ligt net ten zuiden van de plaats Mâcon. De steile wijngaarden liggen op een hoogte van 250 tot 350 meter en heel vaak richting het oost-zuidoosten.

Als eerste wijn drinken we een Mâcon uit het goede jaar 2009. Een Mâcon Rouge wordt gemaakt van de Gamay-druif. Dit is dezelfde druivensoort die in de Beaujolais gebruikt wordt. In de Mâcon is duidelijk een andere samenstelling van de bodem en dat is duidelijk terug te vinden in de smaak en de neus.


Henri Boulay, Mâcon 2009
Lekker fruitige Gamay neus, lekker vol en redelijk diep. Beetje
strenge neus, beetje rauw.
Eigenlijk niet zoveel. Beetje onsamenhangend. Wel lekker voor bij een
stukje witvlees.
0 ster opdrinken


Hiervandaan is het een klein stukje naar het zuiden. Ongeveer 50 kilometer met de auto over de pittoreske landwegen door het wijngebied. Ook komen we nu langs de Pouilly Fuisse streek waar we even een stop maken voor wat foto's. Het is een leuk klein dorpje vol met domaines en chateaux waar je wijnen kan proeven en kopen.
Eenmaal in de Beaujolais aangekomen moeten we eerst door de Juliénas en Saint-Amour heen voordat we in de Chénas aankomen. Dit is onze tweede wijnstop en gaan we wat proeven.

Chénas is een klein dorpje het Franse departement Rhône en telt 458 inwoners. Het is een klein dorpje waar de inwoners grotendeels van de wijnindustrie leven. Chénas is een van de 10 crus de Beaujolais.
Beaujolais is in goede jaren een zeer fruitige wijn die gemaakt wordt van de Gamaydruif. De oppervlakte van Chénas bedraagt 8,3 km².


Chateau de Chénas 2009, Propriété botteling € 5.95
Lekkere pittige Gamay, veel kruidigheid, pittig en frambozen, ook een
beetje rokerigheid, wel een beetje weinig neus.
Een lekkere volle smaak met veel frambozen fruit en pittig rokerig,
met kruidigheid. Goede volle body en een redelijk goede afdronk.
Lekkere droge tannine en in balans.
Conclusie: Goed jaar: je proeft de zon en het terroir.
Jammer voor de afdronk en de neus. De smaak is helemaal in orde.
X ster Drinken: nu – 2016

Het is een leuk dorpje en ik denk dat we hier maar overnachten. Morgen gaan we verder op weg naar het volgende dorpje.

Martin

Reacties