Doorgaan naar hoofdcontent

Het effect van dure wijnglazen


“Ik ben geen liefhebber van dure wijnglazen.Ze moeten met de hand worden gewassen en ze breken gemakkelijk”.

Vroeg in de ontwikkeling van de wijn Amerikaanse wijncultuur, waren er de doorsnee wijnglazen van Libby: dat glas diende voor alle wijnen. Dit was ver terug in de Middeleeuwen, voordat Georg Riedel zijn precisie glazen introduceerde die specifiek ontworpen werden voor elk druivenras. Riedel’s precisiegereedschap ontketende een revolutie in de wijnglasindustrie; het creeërde een sterk toenemende vraag onder “wijngekken” om specifieke glazen te bezitten voor elk denkbaar ras wat op deze planeet voorkomt.
Georg Riedel is een 10e-generatie Oostenrijkse kristallen glaswerkmaker. Zijn vader Claus introduceerde de ei-vormige wijnkom die nog standaard in gebruik is.

Georg verbeterde de uitvinding van zijn vader door te bestuderen hoe de vorm van een bepaalde schaal de wijn kan overbrengen in de mond op een zodanige wijze dat deze wijn verbeterd.

Vorige week heb ik met een paar wijnliefhebbers deelgenomen aan een seminar onder leiding van een vertegenwoordiger van Riedel. Elke deelnemer kreeg vier precisie-glazen van Riedel's Vinum serie - een Bordeaux cabernet glas, een Bourgondisch pinot noir glas, een sauvignon blanc glas en een glas chardonnay Montrachet - evenals een doorzichtig plastic bekertje.

We zijn begonnen met proeven van de sauvignon blanc. Een walsende sauvignon Blanc wijn in het Riedel glas dat is ontworpen voor het drinken van sauvignon Blanc, bracht de typische sauvignon blanc smaken en aroma’s naar buiten. Vervolgens schonken we een beetje van de sauvignon blanc in de plastic beker. De neus was meteen verdwenen. De smaak werd erg hard.

Vervolgens hebben we de sauvignon blanc in een chardonnay glas geschonken en de wijn veranderde weer. Aroma's en wat smaak kwamen terug, maar niet zoveel als toen sauvignon Blanc zich in zijn specifieke glas openbaarde.

De proeverij verliep in een duizelingwekkend tempo toen we de cabernet, chardonnay en pinot noir in de juiste glazen proefde en vervolgens in plastic bekertjes en vervolgens in de glazen ontworpen voor een ander (verkeerd) ras.

Dit experiment versterkte wat ik altijd heb gepredikt: Plastic mag nooit worden gebruikt bij het serveren van wijn, ook niet bij grote evenementen! Elke glazen uitvoering - zelfs een pot mayonaise - is beter dan plastic.

Het experiment heeft ook Riedel’s bewering onderzocht dat een glas ontworpen voor specifieke druivensoorten, de wijn verbetert.

Later heeft onze groep besloten om het experiment te herhalen (ja, het is veilig om “to try this at home”). In aanvulling op de 25 dollar-per-stam Riedel Vinums, hebben we goedkopere specifieke glazen van Schotts Zwiesel ($ 10 per stuk), samen met “zwaarder” uitgevoerde wijnglazen uit De Dollar Tree Store, die gaan voor (je raadt het al) $ 1.

Onze geblinddoekte proevers konden slechts kleine verschillen constateren in wijn- smaak en aroma tussen de $ 10 en de $ 25 glazen. De groep dacht zelfs dat de $ 10 glazen de beste prestaties leverde. Daarnaast, de “wijnervaring” geschonken in de goedkoopste glazen, deed niet of nauwelijks onder voor de duurdere glazen. Wijn in één dollar glazen verliest weinig aan raskenmerken, zo weinig zelfs dat als dit experiment zou zijn gedaan met behulp van wetenschappelijke methoden, de verschillen waarschijnlijk statistisch niet significant zouden zijn geweest .

Ik ben niet tegen Riedel glazen. Ze doen prima werk, maar hun onderhoud is arbeidsintensief. Top Riedels van de sommelier serie gaan voor meer dan $ 100 per steel!

Schotts Zwiesel Classico glazen kunnen de klus ook klaren en zijn duurzamer dan Riedel (maar ik zou ze niet aanraden in de vaatwasser).

Riedel en Schotts Zwiesel zijn esthetisch meer aangenaam, maar een Dollar Tree glas doet verdienstelijke werk. Ze hebben zelfs de “clink” test gehaald, het produceren van een beltoon wanneer ze samen rinkelde in de gekruiste zwaard positie - de juiste “proost” positie , volgens de Riedel-aanhangers…..

What's in a glass?
Ik denk dat de vorm van het glas wel het belangrijkste is.
Santé (op de goede manier), Ed

Reacties