Doorgaan naar hoofdcontent

Is er goede wijn aan boord?


Om aan boord van een vliegtuig van een goed glas wijn te genieten hoef je echt niet per se met een dure luchtvaartmaatschappij te vliegen. Zo blijkt uit een blinde smaaktest van vergelijkingsweb Skyscanner. De witte wijn die aan boord van budget airline Easyjet wordt geschonken komt als lekkerste uit de test.

Onze nationale trots, de KLM, scoort zowel met zijn witte als rode wijn goed. Skyscanner liet een panel waarin internationale reizigers en wijnkenners zitting hadden, blind twaalf rode en twaalf witte wijnen proeven die aan boord van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen geschonken worden. De panelleden konden de wijnen vervolgens een score geven op een schaal van één tot tien.

De hoge kwaliteit van de witte wijn die de lagekostenmaatschappijen schenken heeft James Cave, Skyscanner's wijnkenner, wel aangenaam verrast. Want naast Easyjet zijn ook Ryanair en Virgin Atlantic in de top-5 witte wijnen terug te vinden. De reguliere maatschappijen scoren op het vlak van rode wijn echter wel beduidend beter.
Opvallend is dat de KLM en budget airline Virgin Atlantic de enige maatschappijen zijn die zowel met een witte als een rode wijn in het lijstje wisten door te dringen. KLM scoort daarbij erg goed met tweemaal een vierde plek.

Het is wel belangrijk om te beseffen dat het genieten van een wijntje op 30.000 voet een heel andere smaakbeleving is dan op de grond. Op grote hoogte zijn de smaakpapillen minder gevoelig. De gereduceerde hoeveelheid verse zuurstof in de drukcabines betekent bovendien dat de wijn niet hetzelfde ademt als op de grond. Met dit alles moeten de luchtvaartmaatschappijen dus rekening houden bij het selecteren van wijnen. De uitkomst laat zien dat sommige maatschappijen daar beduidend beter in zijn geslaagd dan de concurrentie.

De top-5 luchtvaartmaatschappijen met de beste witte wijn:
1. Easyjet - Louis Mondeville Cotes de Gascogne
2. SAS - Crusan Colombard Sauvignon Cotes de Gascogne
3. Virgin Atlantic - Paul Sapin, Florinda Airen Sauvignon Blanc
4. KLM - Terre Andina Sauvignon Blanc/Chardonnay
5. Ryanair - Garganega Trebbiano Villa Cardini

De top-5 luchtvaartmaatschappijen met de beste rode wijn:

1. British Airways - Argento Malbec
2. Emirates - Weighbridge Shiraz biy Peter Lehmann
3. Air France - Coulers du Sud Syrah Pays D'oc
4. KLM - Terra Andina Cabernet Sauvignon Merlot
5. Virgin Atlantic - Paul Sapin, Florinda Airen Cabernet Sauvignon

Bron: de Telegraaf

Je kunt ook uit dit verhaal concluderen dat bij het proeven van wijn op zeeniveau (zoals in Nederland) de smaakpapillen het meest gevoelig zijn. Ik heb altijd al gedacht dat wij de beste proevers zijn.....

Santé, Ed

Reacties