Doorgaan naar hoofdcontent

Oudste wijn ter wereld is ‘magnifiek'


1727 was een uitstekend wijnjaar. Dat is het unanieme besluit van de wijnclub die een fles van de oudste nog drinkbare wijn ter wereld kraakte.
Niets dan glunderende gezichten vrijdagavond in het Antwerpse Ramsel. Twaalf leden van wijnclub ‘As men glas moar vol is' proeven er van een fles ‘Rüdesheimer Apostelwein', een Duitse witte wijn uit 1727. Met de gezegende leeftijd van 284 jaar is het officieel de oudste drinkbare wijn ter wereld. Voor iedere deelnemer aan de proeverij is er welgeteld drie centiliter van de godendrank voorzien, goed voor amper een kwart glas.

Daarvoor betaalden ze ieder 125 euro, want de club kocht de fles Rüdesheim Apostelwein via de veilingsite eBay en legde daarvoor liefst 1.500 euro op tafel. Een prijsje, want eenzelfde wijn werd onlangs nog in Frankrijk en Nederland door veilinghuis Christie's verkocht voor meer dan vijfduizend euro.

Ook aan de details is gedacht. Voor de gelegenheid kruipen de bestuursleden van de wijnclub in de huid van een apostel en wordt de wijn met de nodige egards ontvangen met kraaknette onderleggers, servetten en glazen. ‘Flessen zoals deze open je maar enkele keren in je leven. Alles moet dan piekfijn in orde zijn', zei bestuurslid Richard Verbiest.

Nochtans was er een reëel risico dat de achttiende-eeuwse wijn, gezien zijn hoge leeftijd, niet meer te drinken zou zijn. Maar de oranje-okerkleurige godendrank blijkt iedere euro meer dan waard. Na het openen, decanteren en het snel ruiken aan de kurk volgt meteen een goedkeurend knikje. ‘Een zoete geur met koffie- en karamelaroma's. Net zoals het moet', meent bestuurslid Geert Vervloesem.

‘Ik heb er de hele week geen goed oog in gehad, maar hij overtreft de stoutste verwachtingen. Magnifiek', zegt Verbiest. Later op de avond staat nog een Riesling uit 1959 op het menu. Prijs: 250 euro per fles. ‘Duivenmelken kost ook geld', klinkt het in koor.

Bron: Het Nieuwsblad (Herselt; België)

Ja, dat is echt weggelegd voor de happy few. Er bestaat echter een nóg oudere wijn. Dat is ook een Rüdesheimer, maar die wordt niet verkocht. Het jaar? 1653.... Waar? In de diepste kelders van het Rathaus in Bremen...

Proef smakelijkkk...
Chris

Reacties