Doorgaan naar hoofdcontent

Wijn- auto??


Wijn, kaas, chocolade en menselijke rioolwater zijn slechts enkele van de excentrieke alternatieve brandstoffen tentoongesteld op de eco-rally.

De Lotus Exige is een auto die uitgerust is om te rijden op alternatieve brandstof zoals wijn, kaas of chocolade.

Stelt u zich voor dat u aankomt bij een tankstation en in plaats van de aangeboden gebruikelijke keuze tussen reguliere of loodvrije benzine, de benzinepomp "Chardonnay" of "Pinot Noir." levert. Niet voor u natuurlijk, maar voor uw auto!

Nou, als één nieuwe experimentele auto, genaamd de Lotus Exige 270E Tri-Fuel, goed aanslaat, kan dit scenario niet zo ver gezocht zijn. De gespecialiseerde Exige kan rijden op een ethanol-brandstof die is gemaakt van wijn die niet drinkbaar is, genaamd wei. Wei is ook een bijproduct wat tijdens de bereiding van kaas en chocolade ontstaat.
De Lotus Exige was één van de vele nieuwe auto’s die vorige week tentoongesteld werden op een eco-rally, die gedeeltelijk gesponsord werd door een milieu-initiatief, genaamd Start, van de Prins of Wales, volgens de Independent.

De auto zal ook nog draaien op conventionele benzine (voor het geval dat je geen brandstof meer hebt en mijlen verwijderd bent van een wijnland c.q. wijnpomp) en op methanol, een brandstof die kan worden gemaakt door extractie van CO2 rechtstreeks uit de atmosfeer - potentieel dé ultieme carbon-neutrale brandstof. De auto is in staat om een snelheid van 60 mph te bereiken in minder dan vier seconden, hetgeen deze auto maakt tot één van de snelste legale weg-auto's in de wereld.

Een paar van de andere auto’s getoond op de eco-rally, die begon in Oxford en eindigde in The Mall in het centrum van Londen, zijn onder meer de Lightning GT, een elektrische auto die een actieradius van 200 mijl kan draaien op slechts 10 minuten laden, en de Biobug (ook liefdevol genoemd "Dung Beetle"), die draait op methaan gegenereerd op basis van menselijk afvalwater.

"Voertuigen die andere brandstoffen dan benzine of diesel gebruiken zijn niet langer de concept-auto’s van de toekomst, maar de productie-auto's van vandaag", zegt Andy Dingley, een woordvoerder van Bridgestone UK, die het evenement ook sponsorde. Als de wereldwijde economische recessie aanhoudt, gaan meer en meer mensen op zoek naar groenere auto's, voegde hij eraan toe.

Hoewel wijn en kaas als alternatieve brandstoffen misschien beter geschikt zijn voor mensen met een vet salaris, de concept-auto’s vertegenwoordigen niettemin een groeiende diversiteit van de keuzemogelijkheden voor de autokopers van de toekomst.
De Lotus Exige 270E Tri-Fuel is nog in de onderzoeks-en ontwikkelingsfase, dus de auto is nog niet te koop maar u kunt de auto in actie te zien op youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=gwqufMLJ3HU&feature=player_embedded


Ik vraag mij af of je ook wijn met daarin verwerkte houtsnippers kan tanken. Of dat je als een snob je favoriete wijn erin kan gooien....
Santé, Ed

Reacties