Doorgaan naar hoofdcontent

Wijnen uit Italië (3)


Beste wijnvrienden en vriendinnen,

Vandaag wederom een vervolg van mijn wijnreis door Italië. Toen ik aan dit project begon, was ik niet van plan om dagelijks wat te publiceren. Maar de wijn kruipt waar die niet gaan kan.......

In de afgelopen twee delen hebben wijnen uit diverse regio's van Italië de revue gepasseerd. En met die verscheidenheid in herkomst ga ik rustig verder. De eerste wijn van vandaag komt namelijk uit Sicilië. Het is de Bramato 2007 IGT Sicilia van producent Cantine Vinci. Deze witte wijn is gemaakt van de grillo-druif. De jaargang 2009 heeft een bronzen medaille gewonnen bij de Decanter World Wine Awards 2010, om maar even aan te geven wat voor kwaliteit hier geproduceerd kan worden.
Een diepgoudgele kleur. Vol fruit op de tong, muskaat, mooie zoet/bitter balans, vettig, kruidig en aromatisch. Rond en zacht, wat een heerlijke wijn! De prijs bedroeg 6 euro.

De volgende rode wijn komt uit Apulië, het uiterste zuiden van het land. Het is de Primitivo di Manduria 2009 DOC, producent Corte Sveva. De wijn is gemaakt van de primitivo-druif. Dit is een druivensoort die genetisch gelijk is aan de bekende Zinfandel.
Een diepe kleur. Zacht en rond in de mond, heeft wat weg van een Shiraz, zoet fruit, likeurig en zwoel. Redelijk intens, mooie wijn.

De laatste wijn is er één met een opvallende naam, namelijk Est!Est!!Est!!! Di Montefiascone 2010 DOC, producent Bigi. Deze witte wijn komt uit de regio Lazio, in de omgeving van Rome. Die regio hebben we nog niet eerder op de proeftafel gehad! De wijn is gemaakt uit de trebbiano en de malvasia druif.
Een licht kleurtje. Zacht, iets vettig, abrikozen. Lichtvoetig en zuiver. Sappig, aangenaam.

Santé, Ed

Reacties