Doorgaan naar hoofdcontent

Wijnmakers om in de gaten te houden

Op de Londense WOSA Wine Workshop Tour begonnen ze met een wijnproeverij, De Vinopolis. Het doel van de workshop was om Zuid-Afrika te promoten voor de rest van de wereld. Zuid-Afrika, het land van contrasten, contrasten ook bij de wijnmakers. Verschillende wijnmakers presenteerden daar hun wijnen, ook bij de wijnen zaten veel contrasten.

Zuid-Afrika is de laatste tijd goed bezig, ze experimenteren tegenwoordig met verschillende variëteiten in druivensoorten. Ze produceren op duurzaamheid en zijn toekomstgericht.

Deelnemers aan het evenement waren ook de Master of Wine, Tim Atkin en bekroonde wijnschrijver en communicator, Sarah Ahmed.
De eerste sessie was gericht op de nieuwe generatie wijnmakers in Zuid-Afrika. Deze jongemannen  zijn grensverleggend bezig en belust op resultaten.



Hieronder worden een paar vooruitstrevende jonge wijnmakers uitgelicht die het in de toekomst volgens Wijngekken echt gaan maken en die je goed in de gaten moet houden.

Hunky Peter-Allan Finlayson presenteerde het publiek twee wijnen uit de regio Hermanus. Unieke grondsoorten en verschillende oogsten en vinificatieprocedures hebben mooie wijnen gemaakt met een uniek karakter. Degene die echt mooi was, was de 2009 Crystallum Clay Shales Chardonnay, genoemd naar de grondsoort waar de wijngaard is geplant. Het is een klassiek gemaakte Chardonnay vol met citrus aroma's en tonen van noten en hout.

Howard Booysen was de volgende wijnmaker. Hij is vinoloog en ook nog marketeer. Hij is zeker een van de rijzende sterren in Zuid-Afrika. Zijn droom van het hebben van zijn eigen wijnlabel werd werkelijkheid met het uitbrengen van zijn eerste Weisser Riesling vintage in 2010. Het assortiment is nu uitgebreid met nog twee witte- en twee rode wijnen.

Als toetje kwam Donovan Rall op het podium. Zijn filosofie over wijn is eenvoudig - gebruik de beste druiven van de oudst mogelijke wijngaarden en je zeker niet bemoeien met het natuurlijke proces van het wijn maken. De twee wijnen die hij presenteerde waren fantastisch. De eerste was van Vuurberg, een wijnboerderij in de Banghoek vallei van Stellenbosch, waar Donovan werkt als de wijnmaker. Na zijn baan te hebben opgezegd bij Eben Sadie in 2008 besloot Donovan een wijngaard te kopen en wijnen onder zijn eigen naam te maken. De 2009 Rall White Blend is een prachtwijn en verdient elk van de vijf sterren die hij kreeg dit jaar.

Dus, drie wijnmakers om in de gaten te houden. Wijnen die er mogen zijn en wijnmakers die niet bang zijn om te experimenteren.

Martin

Reacties