Doorgaan naar hoofdcontent

Bourgogne 2011: 'Goed, maar niet geweldig'


Een paar wijnboeren in Bourgogne zijn vorige week maandag al begonnen met het oogsten van de wijndruiven, maar de meeste zijn een paar dagen later begonnen. Zij voorspellen een 'goed, maar niet geweldig' jaar.

In juli en augustus is er drie keer zoveel regen als normaal - 130mm – gevallen. Daardoor zijn er wat rottingsproblemen ontstaan en sommige wijnboeren voorspellen een opbrengstvermindering van 20%.

In verband met het lage suikergehalte in de druif zou het best mogelijk kunnen zijn dat er overgegaan wordt tot het toevoegen van suiker om het alcoholpercentage te verhogen (chaptaliseren).

'Het is tijd om te oogsten', zei Thierry Brouhin, directeur van de Clos des Lambrays in Morey St Denis.

'Het had een geweldig jaar kunnen zijn in plaats van een goed jaar,' zei hij. Hij voegt daaraan toe dat als gevolg van rot de oogst 20% minder is en een strenge selectie zou zeer belangrijk zijn.

Marie-Andree Mugneret van Domaine Mugneret-Gibourg in Vosne Romanee beschreef de zomer als 'grillig' na een droge lente en vroege bloei.

Door bijvoorbeeld de gevallen bladeren op te ruimen - iets dat niet alle wijnboeren deden – konden de wijnboeren de effecten van de regen tegengaan, zei ze. Door de druiven uit haar wijngaard te proeven, merkte zij op dat de meeste druiven 'gezond en rijp' zijn.

Zowel Mugneret als Jacques Lardiere, wijnbouwdirecteur van Louis Jadot in Beaune, vergelijkt 2011 met 2007, maar denkt dat het mogelijk een beter jaar wordt.

Net zoals in 2007 beloofde een droge lente een vroege oogst. Maar toen begon het te regenen....

Jean-Charles Le Bault de la Morinière van Domaine du Bonneau Martray - een van de top producenten van Corton Charlemagne – vertelde dat de rot geen invloed heeft op de witte druiven. Hij is ervan overtuigd dat 2011 een goed wijnjaar wordt voor de witte wijn.

We zullen moeten afwachten. Het is écht te vroeg om te zeggen of het een goed jaar wordt. De tijd zal het leren...

Proef smakelijkkk...
Chris

Reacties