Doorgaan naar hoofdcontent

Hagel in de Bordeaux verwoest wijngaarden

Niet alleen in Nederland is het herfst met kans op zware regen, wind en hagel, maar in de Bordeaux is ook raak geweest.

In het noorden van de Haut Medoc, om precies te zijn in de Saint Estephe en Pauillac is het afgelopen week zwaar weer geweest. Chateau Cos d'Estournel en Cos Labory hebben waarschijnlijk grote verliezen geleden door storm, hevige regenval en hagel die over de Bordeaux heen stoof. Centimeters regen zijn er naar beneden gekomen in een tijdsbestek van 20 minuten. De wijngaarden waren doorweekt.

Jean-Guillaume Prats van Chateau Cos d'Estournel zei: "Het is te vroeg om de exacte gevolgen van de storm te beoordelen. De rendementen zullen lager zijn. Maar gelukkig was het grootste deel van de schade ontstaan aan het blad en niet de vrucht of wijnstokken. Maar of het zo is moet nog precies uitgezocht worden."

Château Montrose, Chateau Cos Labory, Chateau Calon Segur, Chateau Les Ormes de Pez en Chateau Tronquoy-Lalande die ook in de Saint Estephe liggen zijn de dans ontsprongen. Het lijkt erop dat de schade gecentreerd was op het Cos plateau.
Volgens Jean-Emmanuel Danjoy van Chateau Clerc Millon, waren hun wijngaarden niet getroffen door de storm. Maar het was een bijna wel raak. Danjoy zag dat de storm op zo'n 400 meter afstand langs raasde.

Naar schatting zijn ongeveer 900 hectare aan wijngaarden beschadigd afgelopen vrijdagochtend. Pessac Leognan, Grezillac in Entre-Deux-Mers, en Saint Andre de Cubzac hebben ook geleden schade.

Martin

Reacties