Doorgaan naar hoofdcontent

Verwoestende hagelbuien in Moezelgebied


Verwoestende hagelbuien hebben vorige week het Moezeldal getroffen. Er zijn auto’s en gebouwen vernietigd en in sommige gebieden zijn tot 50% van de druivengewassen geraakt.
De meest schadelijke storm, waarbij hagelstenen ter grootte van tennisballen door daken en ramen sloegen, duurde ongeveer 15 minuten.
Het was voldoende om sommige wijngaarden flink uit te dunnen.


De stormen waren zo gelokaliseerd dat de nabijgelegen wijngaarden wisselende schade leden: een aantal verliezen de helft van hun oogst, anderen slechts een klein percentage.

Dr Loosen, die wijngaarden bezit in de hele vallei, verloor 10% van de druiven in het algemeen, met een aantal wijngaarden die niets verloren en anderen met een verlies van 30-50%.
Anja Moll, export manager bij de wijnmakerij, vertelde dat hun wijngaarden in de buurt van Urzig – Erdener Prälat en Ürziger Würzgarten onbeschadigd waren, evenals die bij Berncastel.
Maar op Wehlen en Graach, meer naar het westen, werden tot 30% van hun druiven verwoest en het zwaarst getroffen werden de wijngaarden op Lösenich en Kinheim, waar tot 50% van de druiven werden vernietigd.
Bij SA Prüm in Wehlen was er ‘zware schade “, zei Raimund Prüm. ‘Sommige van de hagelstenen waren 17cm breed,’ zei hij. ‘Wat ze raakten ging allemaal kapot.’
Zij zouden in staat zijn om de helft van de oogst te redden, zei hij, en wat overbleef zou ‘zeer, zeer goed zijn’ – en dat was bijzonder moeilijk om te constateren, zeker na de zeer kleine oogst van vorig jaar.
Prüm zei dat ondanks druiven werden verwoest, de wijnstokken zelf niet te lijden hebben gehad van het zware weer.
Dit was niet het geval bij Weingut Max Ferd. Richter in Mülheim, die 30-50% van de oogst verloren, maar ook grote schade leed aan wijnstokken zelf.
‘Er waren hagelstenen ter grootte van golfballen die takken afbraken, schadelijk waren voor de huid van de druiven en de luifels beschadigde. De knoppen voor volgend jaar zijn ook beschadigd. ”
Het enige ‘positieve ding’ van deze chaos is, wat zowel Prüm en Moll vaststelden , dat de hagel onmiddellijk werd gevolgd door regen, die de overgebleven trossen schoon van sap en suiker uit de beschadigde druiven afspoelde, waardoor het gevaar van verdere schade door fruitvliegen werd voorkomen.

Wijnmakers zijn nu aan het bidden dat het huidige goede weer – warme, droge dagen en koele nachten – blijft. Als er meer regen komt, kunnen de beschadigde trossen snel gaan rotten en de oogst is nog steeds meer dan een maand weg.
De algemene stemming in het midden van het Moezelgebied is er één van shock, heeft een lokale inwoner, Sarah Washington, gezegd. Ze is een belangrijk lid van de Pro-Moezel lobbygroep die campagne voeren tegen de nieuwe brug over de rivier en zag de omvang van de schade uit eerste hand.
‘Mensen zijn meer geschokt door de schade aan hun huizen en auto’s. In een dorp, Veldenz in de buurt van Mülheim, was elke dak vernield. Het ziet eruit als een oorlogsgebied.”
Ze vertelde dat sommige mensen met open wonden zijn gezien, veroorzaakt door hagelstenen. Eén hagelsteen die viel in Veldenz woog 800gms.
Richter schat dat 1000ha van het Midden-Moezelgebied in meer of mindere mate is beschadigd.

Bron: Decanter

Ed

Reacties