Doorgaan naar hoofdcontent

Champagne Vins sur lattes

Champagnes zijn een van de moeilijkste wijnen in de wereld. Champagnes zijn wijnen met iets extra's. Dit uit zich natuurlijk ook in de prijs. Hieronder vindt je de uitleg van 'vins sur lattes' en waarom de prijzen van Champagnes zijn wat ze zijn.

De 'lattes' zijn de dunne stokken van hout die geplaatst worden tussen elke laag van de flessen wanneer ze worden gestapeld in de ondergrondse kelders. De lattes zijn er deels om de stapels te stabiliseren, de flessen gescheiden te houden en ze makkelijker te hanteren, maar nog belangrijker is dat ze er zijn om veel schade te voorkomen wanneer een fles zou ontploffen en dat gebeurt af en toe nog wel.


Er zit ongeveer 6 atmosfeer in een fles champagne, dat is ongeveer 2x de druk in de fietsband. Flessen waar champagne in zit zijn heel dik, elke oneffenheid kan cruciaal zijn voor de fles. Elke fout is er een en daardoor kan de fles makkelijk exploderen.

Wanneer dit gebeurt, worden de trillingen doorgegeven aan de volgende fles en de volgende en de volgende, zodat dat zou kunnen eindigen met een kettingreactie en tientallen gebroken flessen. De lattes fungeren als demper en ze voorkomen deze kettingreactie, zodat, als een fles explodeert, degenen ernaast niet worden beïnvloed.

Meestal liggen de flessen jarenlang 'sur lattes'. De wijn moet ouderen, want champagnes worden op de markt gebracht wanneer ze opdronk zijn. Maar soms, in tijden van financiële crisis moet de wijnboer de wijnen gewoon verkopen. Gewoon voor het geld dus. Wijnen kosten alleen maar geld als ze liggen ouderen. Jarenlang duizenden flessen te laten liggen betekent gewoon verlies.

Je kan deze wijnen kopen, maar je kan ze nog niet meenemen. Ze moeten nog blijven liggen tot de wijnboer de tijd rijp acht dat de wijnen naar de eigenaar toe kunnen. De Champagnes moeten nog hun bubbeltjes krijgen en remuage moet nog worden toegepast. Etiketten moeten nog worden gedrukt en op de flessen geplakt worden en de originele kurken moeten nog in de fles.

Toch is 'sur lattes' kopen interessant, de prijzen zijn goedkoper en je kan veel koopjes op de kop tikken.

Het is alleen geen garantie voor wat voor wijn je koopt. Een deal is een deal en je moet de wijnboer vertrouwen. Maar een wijnboer is ook ondernemer en kan je ondernemers vertrouwen?

Nu het beter gaat met de economie zal de wijnboer nog weinig zin hebben om zijn champagnes 'sur lattes' te verkopen. Het scheelt hem teveel geld en geld is inkomen.


U kunt meer te weten te komen over vins sur lattes op deze link.

http://www.mymaninchampagne.com/MMIC-Blogs/champagne-prices-on-the-up.html

Reacties